Premijer

Micotakis ljut na Evropu: Ne svaljujte odgovornost za smrt migranata jedino na Grčku!

  • Извор: Агенције
  • 10.07.2023. 19:46

Grčka ne treba da bude opterećena upravljanjem migracijama u službi Evropske unije, niti bi trebalo da se optužuje kako nije spasla ljude na moru, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis mjesec dana nakon smrtonosnog brodoloma.

Grčka obalska straža spasila je 104 osobe, ali se stotine migranata udavilo nakon što se preopterećeni čamac prevrnuo i potonuo u međunarodnim vodama kod grčkog Pilosa 14. juna, a uzroci brodoloma se i dalje istražuju.

Migrant djevojčici zabio nož u stomak dok je išla ka školi

Migrant djevojčici zabio nož u stomak dok je išla ka školi

Među preživjelima tvrde da se brod prevrnuo usred pokušaja šlepovanja grčke obalske straže, što Grčka negira. 

Micotakis je u ponedjeljak izjavio da se njegova zemlja nalazi na spoljnoj granici "veoma opasnog" mediteranskog prelaza, a koji migranti i izbjeglice sve češće koriste za ulazak u EU.

On je nazvao nedavni sporazum EU o migracijama pozitivnim korakom ali ne i jedinim rješenjem za pitanje migracija, koje je opisao kao "u osnovi evropskim problemom."

Porodice britanskih vojnika moraju da napuste domove: Naseljavaju migrante

Porodice britanskih vojnika moraju da napuste domove: Naseljavaju migrante

"Veoma je nepravedno da zemlje kao što je Grčka da budu opterećene upravljanjem ovim problemom, ili da budu optužene da zapravo ne spasavaju ljude na moru, kada je to ono što naša obalska straža radi svaki dan", rekao je Micotakis u Rige, nakon susreta sa svojim letonskim kolegom.

Kako napominje, krivica leži na onima koji ilegalno prevoze migrante u EU.

"Trebalo bi direktno da svalimo krivicu na švercere i one koji im pomažu. Oni su odgovorni za svaku tragediju koja se dogodi na Mediteranu," rekao je on.

Migranti oteli brod, specijalne snage u akciji

Migranti oteli brod, specijalne snage u akciji

Grčka je jedna od glavnih ruta u Evropsku uniju za izbjeglice i migrante sa Bliskog istoka, Azije i Afrike. Skoro milion izbjeglica i migranata prešlo je iz Turske na grčka ostrva 2015. godine, ali je priliv značajno smanjen od pakta između EU i Turske u martu 2016. godine.

Пратите нас и путем Вибера