Beč

Milanka umrla u Austriji, porodici došao račun od 140.000 evra za vizu

  • Извор: Агенције
  • 17.04.2023. 22:30

Baka Milanka (88), državljanka Srbije, zatražila je prije nekoliko nedjelja produženje vize u Austriji, ali je nije stigla da uplati neophodnu taksu pošto je ubrzo hospitalizovana i preminula.

Međutim, Milanka je morala da ode u bolnicu na operaciju zbog preloma butne kosti. Zbog boravka u bolnici nije mogla da se pojavi pred imigracionim vlastima u dogovoreno vrijeme kako bi produžila vizu.

Njena unuka Vesna (43) odmah je obavijestila imigracionu službu o tome i predložila da dođe da preuzme bakinu vizu. Međutim, to nije bilo moguće iz pravnih razloga. Nekoliko dana kasnije, 11. aprila baka Milanka je umrla u bolnici, piše austrijski list "Heute".

Dan kasnije, ožalošćena unuka obavijestila je imigracionu službu mejlom da je baka umrla, nakon čega je uslijedio neočekivani odgovor:

“Naše saučešće, molim vas da nam pošaljete smrtovnicu čim je dobijete. U prilogu je uplatnica, molimo da je uplatite”, navela je službenica u pisanom odgovoru.

Unuka kaže da su zapravo tražili tih 140 evra za zahtjev za vizu.

"Zarađivati ​​na mrtvima je stvarno sramota”, ističe Vesna.

Austrijski list se obratio imigracionim vlastima MA35 sa pitanjem šta znači ovakav zahtjev za plaćanje.

Oni su objasnili da im je zahtjev predat 3. aprila 2022. godin, i istakli da naknade za vizu moraju biti uplaćene zbog čega je takav zahtjev poslat na navedenu adresu, navodi se u saopštenju imigracione službe.

Zatim, pošto su primili obavještenje o smrti podnosioca zahtjeva najavili su da će kontaktirati nadležnu finansijsku kancelariju i preduzeti potrebne korake.

"Unuka ne mora da ispuni zahtjev za uplatu. Žalimo zbog gubitka i porodici želimo puno snage u teškim trenucima”, rečeno je u imigracionoj službi za bečki list "Heute".

Vesna ipak neće morati da uplati tih 140 evra.

Тагови: