Naveli i imena

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi: Amerika proširuje vojno-biološki program u Ukrajini

  • Извор: Sputnjik
  • 07.04.2023. 16:36

Sjedinjene Američke Države su obnovile program izgradnje bioloških laboratorija u Ukrajini i proširuju format za obuku ukrajinskih biologa, rekao je danas Igor Kirilov, načelnik jedinica za radijaciju, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije.

"Uprkos prinudnoj pauzi koja je posljedica ruske Specijalne vojne operacije, aktivnosti SAD u okviru programa su sada nastavljene. Glavni zadaci u ovoj fazi su nastavak izgradnje bioloških laboratorija u Ukrajini, kao i obuka ukrajinskih biologa", rekao je Kirilov novinarima.

Kirilov je napomenuo da ciljevi američkih bioloških programa dokazuju da Vašington posmatra bivše sovjetske zemlje kao odskočnu dasku za raspoređivanje NATO snaga.

Lavrov: Pregovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije

Lavrov: Pregovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije


Pentagon finansira projekte dvostruke namjene kroz sistem grantova, rekao je ruski zvaničnik i dodao da je raspodjela novca povjerena Naučno-tehnološkom centru u Ukrajini (STCU) i Međunarodnom naučno-tehnološkom centru (ISTC), prenosi "Sputnik internešonel".

"Cilj programa ISTC je zaštita SAD, njihove vojske i saveznika. Ovo još jednom potvrđuje da Vašington smatra bivše sovjetske države odskočnom daskom za razmeštanje vojnih jedinica NATO-a", istakao je Kirilov.

Prema riječima Kirilova, rusko Ministarstvo odbrane vjeruje da je Ministarstvo energetike SAD, zajedno sa Pentagonom, glavni organizator i direktni učesnik vojno-bioloških aktivnosti.

"Sve rusko mora biti iskorijenjeno"


Zvaničnik se pozvao na izjavu američkog Ministarstva energetike u kojoj se tvrdi da je do pandemije kovida moglo doći kao posljedica nesreće u kojoj je virus procurio iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

"Postavlja se legitimno pitanje — kakve veze ima Ministarstvo energetike SAD sa borbom protiv bioloških prijetnji i sprovođenjem projekata koji imaju znake dvostruke upotrebe?", pitao je Kirilov.

Zvanično, samo u ovoj godini Ministarstvo energetike SAD izdvojilo je 105 miliona dolara za istraživanje u okviru projekta Virtuelno okruženje za istraživanje bio-pripremnosti, koji bi trebalo da proučava epidemijsko širenje bolesti, primijetio je on.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je, inače, novi spisak učesnika vojno-bioloških programa SAD, na kome su državljani Amerike i Ukrajine.

Ministarstvo odbrane nastavlja da analizira vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Ukrajini i drugim regionima svijeta, navode "RIA Novosti".

Ranije su već objavljena imena učesnika američkih vojno-bioloških programa, uključujući zvaničnike Ministarstva odbrane SAD, izvođače iz Pentagona, državne institute i privatne kompanije u Ukrajini.

"Danas dopunjavamo spisak osoba uključenih u biološka istraživanja Pentagona. Među njima: Eliot Džejkobs Perlman, šef nevladine organizacije 'Međunarodni institut za HIV i tuberkulozu' u Kijevu, bio je direktno uključen u stvaranje baza za sprovođenje vojno-bioloških istraživanja na teritoriji Ukrajine", rekao je Kirilov.

Takođe je imenovao Grega Glasa, profesora na Institutu za novonastale patogene na Državnom univerzitetu Floride koji je proučavao širenje patogena tularemije u Ukrajini. Učestvovao je u realizaciji projekta U-P8 (širenje hemoragične groznice i hanta virusa u Ukrajini).

Prema njegovim riječima, profesor Endru Stenli Pekos je bio uključen kao jedan od vodećih konsultanata u projektu U-P2 (upotreba geografskih informacionih sistema, daljinskog praćenja i laboratorijske dijagnostike za otkrivanje tularemije i antraksa kod ljudi i životinja u Ukrajini).

"Među izvođačima američkih vojno-bioloških projekata su državljani Ukrajine: Natalija Rodina, zamjenica generalnog direktora Kijevskog regionalnog laboratorijskog centra Ministarstva zdravlja Ukrajine i bivša radnica američke kompanije 'Blek end Vič' koja je od  2020. bila savjetnik komandanta medicinskih snaga Oružanih snaga Ukrajine za pitanja laboratorijske dijagnostike", rekao je general.

U projektima je učestvovala i Elena Nesterova, direktorka Ukrajinskog instituta za istraživanje javnog zdravlja. Koordinirala je aktivnosti kompanije "Lavirint global helt", koja je vršila interakciju između državnih organa Ukrajine i kompanije "Metabiota", prenosi RT Balkan.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.