Dmitrij Biričevski

MIP Rusije: Žito krenulo, globalne gladi neće biti

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2022. 13:36

U Moskvi se nadaju da globalne gladi neće biti, cijene žita su u padu, izjavio je direktor Departmana za ekonomsku saradnju pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Dmitrij Biričevski.

- Hajde da ne budemo potpuni pesimisti. Nadam se da globalne gladi neće biti, štaviše, cijene žita su u nezadrživom padu u posljednjih nekoliko mjeseci. Umnogome je to zahvaljujući sporazumima koji su bili postignuti između Rusije, Ujedinjenih nacija, Turske i Ukrajine - izjavio je Biričevski za TV kanal “Rusija 24“.

On je objasnio da su u toku isporuke ruskog žita u razne krajeve svijeta, počele su i prilično aktivno se odvijaju isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Druga stvar je, istakao je, što svo žito zapravo ne dolazi do zemalja kojima je potrebno, već završi negdje u Evropi ili u nekim prilično bogatim zemljama.

Istovremeno, istakao je diplomata, postoji opasnost od visokog rasta cijena energenata i “zbog toga će se smanjiti konkurentnost evropske industrije“.

Rusija otvorena za sve

Biričevski je takođe naglasio da se Rusija ni za koga ne zatvara i da je spremna da pomaže biznismenima i investitorima čak i iz neprijateljskih zemalja, ukoliko žele da rade u Rusiji, plaćaju poreze i unapređuju svoj biznis, uprkos volji ili signalima njihovih Vlada.

On je ocijenio i da robna razmjena Kine i Rusije raste ogromnim tempom i da je u prošloj godini iznosila oko 140 milijardi dolara.

S druge strane, kako je istakao, konfrontacija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine zbog Tajvana neizbježno ć dovesti do pogoršanja situacije u privredi i Vašingtonu neće biti lako.

Diplomata je zaključio da Peking visoko cijeni izjave ruskog lidera Vladimira Putina da je posjeta predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu bila detaljno isplanirana provokacija.

Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbjedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.