ATV

U javnosti ga nema danima

Misterija nestanka Zalužnog: Gdje je glavni komandant ukrajinske vojske?

  • Извор: РТ Балкан
  • 22.05.2023. 08:09

Ne prestaju glasine o vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine. Valerij Zalužni, druga ličnosti po medijskoj popularnosti poslije Vladimira Zelenskog, već se danima nije pojavio u javnosti, što je uveliko pojačalo priče da je ranjen ili čak "sklonjen".

Poslije izjava da je nestao, predstavnik ruske hakerske grupe "Džoker", iz Donjecke Narodne Republike, poručio je da je Zalužni teško ranjen.

Prema riječima DNR hakera, načelnik Generalštaba Ukrajine Valerij Zalužni pogođen je u ruskom raketnom napadu na ukrajinske pozicije, kao i da bi zbog toga mogao da napusti funkciju.

Kako je govorio Zelenski: Padne li Bahmut, Rusija je pobijedila

Kako je govorio Zelenski: Padne li Bahmut, Rusija je pobijedila

"Informacije o njegovom zdravstvenom stanju u Ukrajini se blokiraju po nalogu zapadnih pokrovitelja kako se ne bi potkopao moral vojske, već narušen gubitkom Bahmuta. Imam ozbiljne informacije o tome", rekao je haker za "RIA Novosti".

Haker grupe "Džoker" pozvao se na svoje izvore u ukrajinskoj vojsci.

Na godišnjicu zauzimanja Marijupolja, pao je Bahmut

Na godišnjicu zauzimanja Marijupolja, pao je Bahmut

Iz Ukrajine ove navode, međutim, demantuju.

Zamjenica odbrane ukrajinskog Ministarstva odbrane Anja Maljar, demantujući izvještaje, upozorila je da je širenje dezinformacija "tipična informativna mašinerija Ruske Federacije sa ciljem demoralisanja ukrajinskih boraca."

"Glava je na mjestu. Radi svoj posao. Upravo sam razgovarala sa njim", navela je ona na Telegramu uz komentar da je Zalužni odsutan u javnosti zbog napete i teške situacije u Bahmutu, prenosi ukrajinski sajt "Fakti". 

Izviđački dron snimio posljednje trenutke bitke za Bahmut: Ovako je pala ukrajinska tvrđava?

Izviđački dron snimio posljednje trenutke bitke za Bahmut: Ovako je pala ukrajinska tvrđava?

Glasine o Zalužnom krenule su 8. maja, od kada ga niko nije vidio u medijima ili na različitim događajima. 

Nije se pojavio, čak ni onlajn na sastanku načelnika vojnih resora u Ramštajnu u Njemačkoj, gdje se razgovaralo o pitanjima snabdijevanja oružjem i municijom neophodnim za predstojeću ofanzivu Ukrajine. Izvori navode da je general Zalužni živ, ali da je u kritičnom stanju u glavnoj vojnoj bolnici, gdje se nastavlja borba za njegov život u kojoj učestvuju strani medicinski stručnjaci.

"Potpuno smo zauzeli grad, od kuće do kuće" - Pogledajte prvi snimak iz Bahmuta

Informaciju o ranjavanju Zalužnog indirektno potvrđuje i činjenica da je 10. maja njegova supruga Elena viđena u blizini kijevske bolnice, gdje je provela oko četiri sata.

(Foto: MO Ukrajine)

Pratite nas i putem Vibera

  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм