Америчка морнарица

Моћно оружје први пут употријебљено у борби: Скидали ракете!

  • 17.04.2024. 17:07

Америчка морнарица је први пут употријебила стандардну ракету РИМ-161 (СМ-3) у борбеној ситуацији, саопштио је амерички Поморски институт. Ову информацију у понедјељак су им потврдила два службеника из сектора одбране.

Ријеч је о пројектилима намијењеним за пресретање балистичких пројектила, који су у конкретном случају коришћени за обарање балистичких пројектила/ракета које је Иран лансирао у ноћи са суботе на недјељу у оквиру свог напада на Израел.

Ракете су, сазнаје Поморски институт, испалила два разарача класе “Арли Бурк” – истоимени “УСС Арли Бурк” (ДДГ-51) и “УСС Карни” (ДДГ-64), чија се посада посљедњих мјесеци већ доказала у обарању пројектила које су лансирали јеменски Хути око Црвеног мора, преноси Јутарњи лист.

Два брода су лансирала између четири и седам пројектила СМ-3 да пресретну иранске балистичке ракете усмјерене ка Израелу. Према првим извјештајима америчких медија (ЦНН и Фокс Њуз), “УСС Арли Бурк” је оборио једну иранску балистичку ракету, док је “УСС Царни” оборио најмање три.

Оба брода лансирала су из области источног Медитерана из својих борбених система “егис”, модификованих за праћење и циљање балистичких пројектила, при чему је кључну улогу играо радар СПИ-1Д. Специфичност ових ракета, које према подацима из буџета за одбрану САД коштају нешто мање од 12 милиона долара по комаду, у томе је што уништавају балистичке ракете ван Земљине атмосфере или на њеној ивици. Штавише, домет оружја је толики да може да уништи интерконтиненталне балистичке ракете, наводи специјализовани војни портал “Тхе Wар зоне”, који је први спекулисао о могућности да је америчка војска користила ракете СМ-3 у одбрани Израела.


Саме ракете СМ-3 функционишу тако што се након лансирања тростепене ракете на чврсто гориво, унитарна ракета ЕКВ доведе до ивице Земљине атмосфере, након чега се сруши на балистичке ракете, које се у том тренутку налазе близу самог врха своје путање. 

Како пише “The War Zone”, ракете СМ-3 су већ тестиране против већег броја балистичких пројектила, а 2008. године коришћене су за обарање америчког сателита чија је путања измакла контроли. “Breaking Defense” је прије 10 година писао да Блок 1А/Б варијанта ракете достиже брзину до 8,8 маха, а Блок ИИА наводно до 13,3 маха.

Сама чињеница да су ракете СМ-3 први пут употребљене у борбеној ситуацији указује да су Иранци у нападу користили балистичке ракете домета до 3.000 километара, сматра аналитичар Крис Карлсон, којег цитира Поморски институт.

Тренутно, поред САД, ракете СМ-3 користе Јапан и Јужна Кореја, а осим са бродова, могу се лансирати и са копнених варијанти система “егис”.

На крају, треба напоменути да израелски ПЗО систем Arrow 3, који је такође коришћен у одбрани од иранског напада овог викенда, такође има могућност да обара циљеве ван Земљине атмосфере, при чему његови пресретачи користе кинетичку енергију да униште своје мете.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм