Nije jasno šta se desilo

Na Islandu se nasukalo više desetina kitova

  • 21.07.2019. 15:55

Desetine mrtvih kitova uočili su turisti tokom leta helikopterom preko zapadnog dijela Islanda. Tačnije, nekoliko mrtvih kitova je fotografisano tokom prelaska preko plaže u Longufjoruru.

Još uvijek nije jasno kako su se ovi sisari nasukali na obalu. Regija u kojoj su uočeni je izolovana, nedostupna automobilom i ima vrlo malo posjetilaca.

Policija u obližnjem gradu upoznata je sa ovim otkrićem, kažu lokalni mediji, a fotografije je napravio pilot helikoptera.

"Letjeli smo preko plaže i onda smo ih vidjeli. Mi smo nekoliko minuta kružili oko njih pošto nismo bili sigurni da li su to kitovi ili delfini. Zaista je bilo tragično, a vjetar je donosio nesnosan smrad. To nije bilo nešto lijepo za vidjeti i osjetiti, a prilično je šokantno jer ih je bilo mnogo" rekao je pilot za BBC.

Eda Elizabet marinski biolog i ekspert za kitove, rekla je da kada ova vrsta sisara uđe u plitke vode “većina ih ima tendenciju da postane dezorijentisana”.

Dodala je da kitovi obično plivaju zbijeni, u grupama, zbog čega se mnogi od njih zajedno nasukaju.

U novembru 2018. godine na jednom ostrvu u Novom Zelandu takođe je pronađeno oko 145 kitova. Polovina kitova je uginula do trenutka kada su otkriveni, dok su preostali uginuli jer ih je bilo previše teško spasiti i vratiti u vodu. Zbog ovakvih slučajeva stručnjaci upozoravaju da kitovi lagano postaju sve ugroženija životinjska vrsta.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина