Ирак

Најмање 100 мртвих на свадби: Ватромет изазвао пожар

  • Извор: Индекс
  • 27.09.2023. 07:15

Најмање је стотину људи погинуло, а 150 је повријеђено у пожару на свадби у округу Хамданија у ирачкој покрајини Ниневех, објавили су ирачки државни медији рано јутрос, а преноси Реутерс. 

Локални извори истичу да би број жртава могао бити и већи.

Са друге стране, Друштво ирачког Црвеног полумјесеца је објавило да је више од 450 људи је погинуло и повријеђено у пожару на вјенчању.

Најим ал-Џубоури, гувернер покрајине Ниневех у којој је избио пожар, рекао је раније да још нема коначних података о жртвама, сугеришући да би број жртава могао и даље расти.


Сирена за узбуну узнемирила Бањалучане

Сирена за узбуну узнемирила Бањалучане

Замјеник гувернера Ниневеха Хасан ал-Алак такође је раније рекао Реутерсу да је потврђена смрт 113 особа.

Пожар изазвао ватромет?

Ватра је, саопштила је локална цивилна заштита, захватила велику дворану у којој је било вјенчање, а након што је током прославе запаљен ватромет. 

Видео дописника Реутерса са мјеста догађаја приказује ватрогасце како се пењу преко изгорјеле зграде у потрази за преживјелима.

Прве информације истичу да је зграда направљена од врло запаљивих грађевинских материјала што је придонијело њеном брзом урушавању, објавили су ирачки државни медији.

Према службеним изјавама, федералне ирачке власти и власти у ирачкој полуаутономној регији Курдистан послале су кола хитне помоћи и медицинске екипе на мјесто трагедије.


Шта пише у споразуму о пуном суверенитету БиХ

Шта пише у споразуму о пуном суверенитету БиХ

Очевици су рекли да су стотине људи тамо славиле када је зграда захватила пожар око 10:45 по локалном времену.

"Видјели смо како ватра пулсира, излази из дворане. Они који су успјели изашли су, а они који нису заглавили су", рекао је Имад Јохана, 34-годишњак који је побјегао.

Раниа Вад, која је задобила опекотину руке, рекла је да се ватромет, док су млада и младожења плесали, "почео пењати до плафона".

"Цијела дворана је била у пламену. Нисмо могли ништа видјети", рекла је 17-годишњакиња новинској агенцији АФП.

"Гушили смо се, нисмо знали како изаћи", додала је.

Замјеник гувернера Ниневеха, Хасан ал-Алак, рекао је да је потврђена смрт 113 особа, док је државна новинска агенција ИНА процијенила да је број мртвих најмање 100, док је 150 људи повријеђено.

"Пожар је довео до урушавања дијелова дворане као резултат употребе лако запаљивих, јефтиних грађевинских материјала који се руше у року од неколико минута када избије пожар", саопштила је ирачка управа за цивилну обрану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)