Prepoznatljivi po brutalnosti

Najmlađa mafija u Italiji nemilosrdna

  • Извор: n1info.com
  • 19.03.2023. 17:47

Nakon što su mu u glavu uperili pištolj, italijanski zemljoposjednik Lazaro D'Auria iz regiona Apulje pristao je na zahtjev nove i najnasilnije, takozvane Četvrte mafije, koja sije strah u zemlji.

D'Auria je u prošlosti u više navrata uspio da odoli njihovim pokušajima iznude. To je uključivalo prijetnje, podmetanje požara i pravljenje štete na usjevima i imovini, ali poslije iznenadne posjete desetorice muškaraca, među kojima je bio i "bos" s pištoljem, poljoprivrednik je pristao da plaća 150.000 evra godišnje.

D'Auria je već sutradan slučaj prijavio policiji i postao jedan od rijetkih ljudi koji su se suprotstavili malo poznatoj mafiji u Fogiji. Iako je dugo bila zanemarivana, danas se smatra najnasilnijom italijanskom kriminalnom organizacijom.

"Kada bi više građana podnosilo tužbe, lokalna mafija bi oslabila", rekao je D'Auria koji od 2017. godine živi pod policijskom zaštitom.

Ovaj 57-godišnji poljoprivrednik apeluje: "Građani, progovorite".

Smatra da nedavne akcije Vlade ukazuju na to da lokalna mafija može da oslabi ako lokalno stanovništvo prevlada svoje strahove.

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, ali takozvana Četvrta mafija, poslije mnogo poznatijih  sicilijanske Koza Nostre, kalabrijske Ndrangete i napuljske Kamore,  konačno je digla državu na noge.

Najmlađa italijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju blagajnu pune trgovinom drogom, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkupninu.

"To je rudimentarna, primitivna mafija. Veoma nasilna i veoma agresivna", rekao je Ludoviko Vakaro, javni tužilac Fogije.

Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje upadljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalnu ekonomiju, mafija u Fogiji još je u početnoj fazi.

"Ostale mafijaške grupe su evoluirale pa manje pucaju i rade tiho kako bi ostale neprimijećene. A ovo je i dalje mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijom, puca i ubija", rekao je Vakaro.

Mafija iz Fogije zapravo je naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih grupa. Pokrajina Fogija treća je u Italiji po stopi ubistava, a pet od 16 ubistava prošle godine bilo je povezano s mafijom.

Mafijaške "porodice" s različitih područja često sarađuju, a između sebe dijele iznuđeni novac kojim se plaćaju saradnici i zatvorenici.

"Ponekad dođe do sukoba zbog podjele nezakonito stečenog novca, poslije čega se međusobno posvađaju i počnu da se ubijaju", rekao je zamjenik šefa policije Mario Grasia.

Svaka grupa ima svoju posebnost  od oružanih pljački teretnih kamiona u Ćerinjoli do "tradicionalnih" metoda koje se koriste u Fogiji.

Poslije noćnih bombaških napada na izloge i automobile, mnogi neodlučni trgovci odluče da ipak plate "reket". Ako ne plate, poljoprivrednici u San Severu često nalaze posječena stabla maslina, spaljenu žetvu ili su im ukradeni traktori i stoka.

U Garganu, čija primamljiva obala dovodi mnoge turiste, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izrazito nasilna. Prije četiri godine ljudska lobanja je ostavljena ispred opštinske zgrade za gradonačelnika malog grada Monte San Anđela. Iste godine je kozja glava, odrana i probijena nožem, ostavljena advokatu majke nestale žrtve mafije.

Mafija u Garganu je poznata po tome da puca žrtvama u lice ili ih bacaju u špilje.

"Lako je sakriti stvari. S vremena na vrijeme naiđemo na nešto ozbiljno poput ukradenih automobila i tijela nestalih ljudi", rekao je Vakaro, prenosi N1.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)