Francuska

Najsušniji jul u istoriji

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2022. 22:29

U Francuskoj i dijelovima Engleske zabilježen je najsušniji jul u istoriji, saopštile su danas meteorološke agencije tih zemalja.

Suša je smanjila vodne resurse koji su doveli do ograničenja sa obje strane Lamanša.

U Francuskoj, gdje je intenzivna suša pogodila farmere i izazvala široko rasprostranjena ograničenja u upotrebi pijaće vode, prošlog mjeseca je palo samo 9,7 milimetara kiše, saopštio je "Meteo Frans".

Kako se dodaje, to je 84 odsto manje u odnosu na prosječne nivoe zabilježene za jul između 1991. i 2022. godine, što ga čini drugim najsušnijim mjesecom od marta 1961. godine.

U međuvremenu, dijelovi južne i istočne Engleske zabilježili su najnižu količinu padavina u julu do sada, saopštila je britanska meteorološka služba.

U cijeloj Engleskoj u prosjeku je pao 23,1 milimetar kiše - najmanje za mjesec od 1935. godine, prenosi AFP.

Mala količina padavina u obje zemlje došla je u kombinaciji sa do sada neviđenim visokim temperaturama, koje su u Engleskoj prošlog mjeseca prešle 40 stepeni Celzijusa, prvi put ikada.

Naučnici za klimu slažu se sa velikom većinom da emisije ugljenika sa efektom staklene bašte zagrijavaju planetu, povećavajući rizik i ozbiljnost suša, toplotnih talasa i drugih ekstremnih vremenskih pojava.

Analiza međunarodnog tima istraživača objavljena prošlog petka pokazala je da su klimatske promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću pojačale desetostruko mogućnost toplotnih talasa u Britaniji.

Vodovodne kompanije sa obje strane Lamanša bore se da odgovore na ove okolnosti. Skoro svih 96 kopnenih regiona Francuske uvelo je ograničenja u upotrebi vode, što je takođe rekord.

Francuska se priprema za treći toplotni talas ovog ljeta, koji počinje na jugoistoku prije nego što krene na sjever ka Parizu.

Poljoprivrednici širom zemlje prijavljuju poteškoće u ishrani stoke zbog isušenih travnjaka, dok je navodnjavanje zabranjeno u velikim područjima sjeverozapada i jugoistoka zbog nestašice slatke vode.

Na rijeci Rajni, koja teče duž granice između Francuske i Njemačke, komercijalni čamci moraju da rade sa trećinom svoje nosivosti kako bi izbjegli udar na dno jer je nivo vode tako nizak.

Većina Engleske prešla je u status "produženog suvog vremena" što znači da sada preduzima mjere predostrožnosti za ublažavanje uticaja "kako se hidrološki uslovi pogoršavaju". 

Тагови: