Ирак

Нападнута америчка база

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2023. 08:54

База америчких снага у Ираку поновно је јуче нападнута дроном, сазнаје се од безбједносних извора у Ираку, а Пентагон је рекао да не може то потврдити.

Ово је пети напад на америчке и стране снаге у Ираку у задња четири дана док наоружане групе блиске Ирану пријете америчким интересима због подршке Вашингтона Израелу, на чијем је тлу исламистички покрет Хамас 7. октобра извео напад невиђених размјера.

У нападу нема жртава, а група под називом Исламски отпор у Ираку преузела је за њега одговорност на каналима Телеграма блиским шиитским милицијама оданим Ирану.

"Дрон је пао у базу" Аин ал-Асад, на западу Ирака, гдје су стациониране америчке и снаге међународне антиџихадистичке коалиције, рекао је за АФП извор у ирачкој војсци који је хтио остати анониман. Дрон није проузроковао "никакву штету", додали су извори.

Пет напада од сриједе

Други локални безбједносни званичник говорио је о "двјема беспилотним летјелицама: прва је срушена, а друга је пала због техничког квара". 


Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

Пентагон је ипак саопштио да није упознат с тим догађајем.

"Нисмо добили никакво оперативни извјештај које би потврдило да се у суботу догодио напад", рекао је званичник америчког Министарства одбране који је хтио остати анониман.

Базе Аин ал-Асад и ал-Харир на сјеверу Ирака те војни камп близу багдадске зрачне луке били су од сриједе на мети пет напада. У тим базама су амерички и коалициони војници.

Око 2.500 америчких војника и хиљаду војника других земаља чланица коалиције сада су стационирани у базама ирачких снага.

Задњих дана милиције одане Ирану који подржава Хамас и не признаје државу Израел, заредали су с пријетњама Сједињеним Државама. 

Једна од њих, Хезболах, затражила је да Американци "оду" из Ирака, иначе ће "искусити паклену ватру".

Хамас је од 7. октобра убио више од 1.400 људи на израелској територији, већином цивила који су покошени метцима, живи спаљени или су умрли након мучења првог дана напада палестинског исламистичког покрета из Газе, објавиле су израелске власти.

У појасу Газе убијено је готово 4.400 Палестинаца, углавном цивила, у непрестаном израелском бомбардовању, саопштило је Хамасово министарство здравства у Гази.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.