ATV

Tadžikistan

Naređena mobilizacija: Rusi ukopali tenkove na granici

  • Izvor: Indeks
  • 20.07.2021. 21:02

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon.

Poligon se nalazi na avganistanskoj granici.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli odbrambene pozicije, piše moskovski list Komersant.

Rusija je, nakon odluke SAD i NATO da se povuku iz Avganistana te napredovanja talibana na svim pravcima, objavila da će zaštititi svoje saveznike i spriječiti mogući rat ili uticaj talibana na države srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog uticaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Avganistanu.

Osim toga, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, djelimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske i na granicu poslao još oko 20.000 rezervista.

Rusija koristi situaciju pa je pojačala svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i cijeloj regiji.

Ovih dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska počeće vojne vježbe uz južnu granicu s Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vježbe.

Posljednjih dana mnogi Avganistanci, među kojima je i mnogo vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbjegličku i humanitarnu krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz "radikalno islamsku opasnost" povećava i "narkoopasnost".

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja.

Lavrov povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglašava "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je "odgovor na to pitanje očigledan".