Zbog penzione reforme

Nastavljeni protesti u Francuskoj, sukobi policije i demonstranata

 • Izvor: Anadolija
 • 28.03.2023. 18:41

U Francuskoj se nastavljaju demonstracije koje su izbile 16. marta, nakon odluke vlade da bez glasanja usvoji zakon kojim se starosna granica za penzionisanje podiže za dvije godine.

U mnogim dijelovima zemlje zabilježeni su slučajevi nasilja između policije i demonstranata. U glavnom gradu Parizu demonstranti su zapalili smeće tokom protesta, a u brojnim ulicama razbijeni su izlozi.

Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta, kada su predsjednik Emanuel Makron i premijerka Elizabet Born odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o penzionoj reformi bez saglasnosti parlamenta.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Francuska vlada u međuvremenu se oglasila da neće povući kontroverznu penzionu reformu uprkos štrajkovima, masovnim protestima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?