Skot Riter

"NATO je sila zla u svijetu, rat protiv Srbije je bila ofanzivna akcija"

  • Извор: Агенције
  • 02.08.2022. 22:57

NATO nije odbrambeni savez, izjavio je bivši obaveštajac američkih marinaca, nekadašnji inspektor za UN za naoružanje u Iraku, bivši američki inspektor za nuklearno oružje u Sovjetskom Savezu i vojno - politički analitičar specijalne vojne operacije u Ukrajini Skot Riter.

Riter je istakao da je "NATO sila zla u svijetu čije je srce potrebno probosti kolcem, onako kako se čini sa vampirima i nadam se da će se to desiti".

"Prvo, vidjeli smo kako su krenuli u rat protiv Srbije. To nije odbrambeni savez, to je bila ofanzivna akcija. Nelegalna. Bez ikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu. Ali je NATO sam za sebe zakon", rekao je Riter u intervjuu za emisiju "Aktuelnosti" Hepi televizije.

Riter je naglasio da Evropa nije ništa bez NATO-a.

"NATO čini Evropu relevantnom. Kraj priče. Razmislite o Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Britanci i Francuzi su gledali kako im se imperije raspadaju i mornarice postaju prilično nerelevantne. Njemačka je bila podijeljena i oslabljena. Јedini način na koji je Evropa mogla da ostane relevantna je kao kolektiv - ekonomski kroz Evropsku uniju i vojno kroz NATO. Međutim, NATO savez 100 odsto zavisi od Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je Riter.

Riter je istakao da "ako bismo uklonili SAD iz NATO jednačine - ne bi bilo NATO-a".

"Ako bismo iz saveza uklonili jednu, dvije, tri bilo koje druge države, NATO bi i dalje postojao, dok god bi Sjedinjene Američke Države ostale član. Američka uloga, američko prisustvo su ti koji daju NATO-u vjerodostojnost. Zašto je Amerika i dalje u NATO-u? Zato što je skup? Amerika ostaje u NATO-u zato što je NATO samo produžetak američke bezbjednosne politike. Svrha NATO-a nije evropska bezbjednost, svrha NATO-a je američka bezbjednost. I to je sve", zaključio je Riter.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок