Ništa nije potvrđeno

Naučnici: Američka nuklearna bomba možda oštećena u holandskoj avio bazi

  • Извор: Индекс
  • 03.04.2023. 18:02

Jedna od američkih nuklearnih bombi pohranjenih na holandskom aerodromu možda je oštećena u nedavnoj nesreći, piše u izvješću Federacije američkih naučnika (FAS). Izvješće je objavljeno uoči dolaska nove generacije oružja u Evropu.

FAS je objavio fotografiju nuklearne bombe B61 koju pregledavaju američki vojnici, uključujući dvojicu iz jedinice za uništavanje eksplozivnih sredstava, i jedan civil.

Čini se da je zadnji dio bombe bio uvrnut od udarca, a jedna od "peraja" na bombi nedostaje, piše The Guardian. Preko vidljive rupe nalijepljena je roze traka.

Nije službeno potvrđeno da je oštećeno pravo oružje

U izvještaju FAS-a objavljenom danas navodi se da je fotografija bila uključena u prezentaciju za kandidate za studentski posao 2022. u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku, gdje se nalazi jedno od postrojenja nuklearnog oružja u SAD-u. FAS tvrdi da je fotografija nastala u bazi vazdušnih snaga Volkel u Holandiji.

Riječ je u jednoj od šest baza u pet evropskih zemalja u kojima je trenutno pohranjeno ukupno 100 nuklearnih bombi B61 u sklopu sporazuma o nuklearnoj saradnji s SAD-om.

Vjetar napravio haos u BiH: Bura prevrnula prikolicu kamiona

Vjetar napravio haos u BiH: Bura prevrnula prikolicu kamiona


"Naglašavamo da nema službene potvrde da je fotografija snimljena u Volkel AB-u, da je savijeni oblik B61 pravo oružje (za razliku od trenažera) ili da je oštećenje rezultat nesreće (za razliku od simulacija treninga).

Ako fotografija zaista prikazuje oštećenje nuklearnog oružja, to bi predstavljalo prvi dokumentovani slučaj nesreće s nuklearnim oružjem u vazdušnoj bazi u Evropi", napisao je u izvještaju Hans Kristensen, direktor nuklearnog informacijskog projekta FAS-a.

Oštećenja nuklearnog oružja obično se drže u tajnosti

Oštećenja nuklearnog oružja zovu se i incidenti "savijenog koplja" te se takva oštećenja obično drže u tajnosti. Portparol američkih vazdušnih snaga u Evropi nije želio direktno komentarisati fotografiju, ali je rekao da "SAD održava najviši nivo standarda za ličnosti i opremu koja podržava strateški arsenal, što uključuje rutinsku obuku, održavanje i sigurnosne aktivnosti".

"Politika SAD-a je da ne možemo ni potvrditi ni prikriti prisutnost ili odsutnost nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili specifičnoj lokaciji, uključujući posebne vježbe ili operacije u svijetu", rekao je portparol piše The Guardian. Nacionalni laboratorij Los Alamos je u izjavi poslatoj mailom rekao da nemaju dostupne informacije za objavljenu fotografiju.

B61 jedino taktičko nuklearno oružje u američkom arsenalu

Bomba B61 jedino je taktičko nuklearno oružje preostalo u američkom arsenalu, a njih 100 uskladišteno je u HOlandiji, Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Turskoj.

Bombe ostaju u vlasništvu SAD-a, ali vazdušne jedinice šest drugih NATO saveznika (pet domaćina plus Grčka) obučene su da ih stave u avione i upravljaju njima. U slučaju rata, bio bi potreban pristanak SAD-a, NATO-ove grupe za nuklearno planiranje i, zbog istorije dogovora, britanskog premijera, da se oružje prebaci u savezničke avione.

SAD i Rusija neće više dijeliti podatke o nuklearnom oružju

SAD i Rusija neće više dijeliti podatke o nuklearnom oružju


Takve operacije širom nuklearnog oružja praktikuju se svake godine u NATO-ovoj vježbi Steadfast Noon. Posljednja takva vježba održana je u novembru 2022.

Foto: Federacija američkih znanstvenika (FAS)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.