Stalni predstavnik Rusije u UN-u

Nebenzja: Međunarodni krivični sud je ništavan i nezakonit

 • Izvor: Sputnjik
 • 18.03.2023. 08:50

Rusija sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim, izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.

- Ova pristrasna, politizovana, nekompetentna međunarodna sudska instanca još jednom je dokazala svoju inferiornost. MKS je marioneta u rukama kolektivnog Zapada, koja je uvijek spremna da izvrši pseudo-pravdu po nalogu - ocijenio je Nebenzja.

On je naglasio da je posebno cinično što su pravno nevažeće odluke objavljene uoči dvadesete godišnjice od nezakonite invazije SAD na Irak, gdje je MKS imao jurisdikciju, ali nije preduzeo ništa kako bi odgovorne priveo pravdi.

Nebenzja je podsjetio da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta MKS i da taj sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim građanima.

Diplomata je zaključio da je MKS definitivno krenuo putem samolikvidacije, a prije svega kad je u pitanju njegov autoritet.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo „naloge za hapšenje“ predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.