Ruski ambasador pri UN

Nebenzja: Nismo čuli od Guteresa riječi osude, SB da osudi ubistvo Dugine

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2022. 22:09

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja pitao je danas Sekretarijat UN da li je generalni sekretar Antonio Guteres uspio da dobije obećanje od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da neće granatirati nuklearnu elektranu Zaporožje.

"Nismo čuli od sekretara riječi osude onoga što se dešava osim apela da treba izbjegavati vojne aktivnosti u atomskoj centrali Zaporožje", rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

On se obratio zamjeniku generalnog sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira Rozmeri Dikarlo i upitao da li je generalni sekretar UN uspio da dobije obećanje od Zelenskog da će prestati da granatira centralu.

Ruski ambasador je dodao da Moskva očekuje da će Međunarodna agencija za atomsku energiju posjetiti Zaporožje "u najbližoj budućnosti".

Nebenzja je rekao da je Rusija spremna da dostavi ovoj agenciji UN slike u visokoj rezoluciji koje dokazuju da u elektrani nema naoružanja.

Ruski ambasador pri UN pozvao je Savjet bezbjednosti UN da odlučno osudi ubistvo novinara i javnog radnika Darije Dugine, koje je počinio Kijev.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN podsjetio da je taj zločin osudio i zvanični predstavnik američkog Stejt departmenta, prenosi Tas.

Nebenzja ističe da kijevski režim ne samo da aktivno koristi nuklearne ucjene, granatirajući elektranu Zaporožje i držeći u suštini stanovnike Evrope kao taoce, već je prešao sve granice pribjegavajući fizičkom nasilju nad nepoželjnim inostranim građanima.

Darija Dugina poginula je u subotu, 20. avgusta uveče u eksploziji automobila u Podmoskovlju.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije saopštila je da iza ubistva Duginove stoje ukrajinske specijalne službe, a da je izvršilac državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je doputovala u Rusiju sa kćerkom 23. jula.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je posthumno Dariju Duginu Ordenom za hrabrost.



  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)