Najmoderniji strateški raketni kompleks

Neprijatelji Rusije nemaju rješenje za njega: "Sarmat" stupio na borbeno dežurstvo!

  • 01.09.2023. 12:30

Najmoderniji strateški raketni kompleks "Sarmat" stupio je na borbeno dežurstvo, saopštio je direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov.

"Na borbeno dežurstvo stupio je strateški kompleks 'Sarmat'", rekao je Borisov tokom maratona "Podijeli svoje znanje".

Šta je Sarmat?

Najnovija interkontinentalna balistička raketa „sarmat“, koja je puštena u serijsku proizvodnju, osiguravaće bezbjednost Rusije u narednih 40-50 godina, saopštio je generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“ Vladimir Degtjar.

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

„Raketni sistem 'sarmat' već je pušten u serijsku proizvodnju. Osigurani su neophodni materijali i proizvodna oprema. 'Sarmat' će u narednih 40-50 godina jačati borben potencijal Oružanih snaha i pouzdano će osiguravati bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji. U današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdan štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira“, rekao je Degtjar u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

Konte: Planovi NATO pali u vodu, Rusija postala još jača!

Konte: Planovi NATO pali u vodu, Rusija postala još jača!

„Sarmat“ će zamijeniti najtežu stratešku raketu u svijetu „Vojvoda“ (po klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). 

Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „sarmat“ nema pandana u svijetu. Ona će moći da napada ciljeve i kroz Sjeverni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu, i takođe će moći da pogodi mete bilo gdje u svijetu, navode ruski eksperti.

"F-16 neće skoro u Ukrajinu, a nije ni magično oružje!"

Raketa je prvi put lansirana u aprilu 2022. godine sa kosmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja. Tada je saopšteno da su sve karakteristike rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile zadato područje na poligonu na Kamčatki.



U junu je saopšteno da su preduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos“ pokrenula serijsku proizvodnju raketa „sarmat“, te da će prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.