Израелски премијер

Нетанјаху: Нећемо се повиновати растућем међународном притиску

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2024. 15:09

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио да његова одлука да откаже посјету својих највиших сарадника Вашингтону ове седмице представља поруку Хамасу да се Израел неће повиновати растућем међународном притиску да заустави рат у Гази.

"То је била порука прије свега Хамасу: не кладите се на овај притисак, неће успјети", рекао је Нетанјаху на састанку са гостујућим америчким сенатором Риком Скотом.

Израел је отказао састанак у Вашингтону након што су САД одбиле да уложе вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се позива на прекид ватре у Гази.

Резолуција позива и на ослобађање свих талаца, а усвојена је након неколико неуспјешних покушаја у Савјету безбједности УН послије напада Хамаса на јужни дио Израела 7. октобра и накнадне израелске офанзиве.

Нетанјаху је оптужио САД да су "напустиле" своју претходну политику.

Од почетка сукоба, САД су искористиле право вета да блокирају три предложене резолуције Савјета безбједности које позивају на паузе у борбама или прекид ватре. Још два вета уложиле су Русија и Кина.

У усвојеној резолуцији позива се на моментални прекид ватре до краја мјесеца рамазана и на "тренутно и безусловно ослобађање свих талаца".

Пратите нас и путем Вибера