Havaji

Nevin u zatvoru proveo 23 godine

  • Извор: Мондо.рс
  • 26.01.2023. 20:45

Havajac Albert Ijan Švajcer (51) osuđen je prije oko 23 godine za ubistvo Dane Irland koja je bila turistkinja iz Virdžinije.

Nakon više od dvije decenije koliko je proveo u zatvoru, pušten je na slobodu jer je dokazano da uopšte nije bio na mjestu zločina. 

Mlada djevojka ubijena je na Badnje veče 1991. godine. Za njeno ubistvo osuđen je Albert i to na 130 godina zatvora. Stalno je ponavljao da je nevin.

Dana je pronađena jedva živa u žbunju pored staze u Puni, udaljenom dijelu Velikog ostrva na Havajima. Bila je silovana i pretučena, a kasnije je umrla u bolnici.

Oštećeni bicikl koji je vozila pronađen je nekoliko kilometara dalje, a izgledao je kao da ga je udarilo vozilo.

Njeno ubistvo privuklo je veliku pažnju u Americi a godinama je ostalo nerazjašnjeno pa je policija bila pod velikim pritiskom da pronađe ubicu.

Usljed pritiska policija je napravila greške, piše AP. Pored Alberta još dvojica muškaraca bila su optužena za ubistvo. Jedan od njih je njegov brat Šon Švajcer koji se dogovorio da prizna krivicu za ubistvo i otmicu u zamjenu za oko godinu dana zatvora i pet godina uslovne kazne. 

Inače, njih dvojica su označeni kao osumnjičeni za ubistvo nakon što je jedan čovjek, suočen sa optužbama za umiješanost u šverc kokaina, rekao policiji da je njegov polubrat Frenk Polin mlađi bio svjedok napada na žrtvu, prenosi "Mondo".

Policija je tada razgovarala sa muškarcem, koji je bio na početku desetogodišnje kazne zbog nepovezanog seksualnog napada i krađe.

Rekao im je da su braća Ijan i Šon Švajcer napali i ubili turistkinju.

Međutim, najmanje sedam puta je ispitivan o tome, a svaki put je davao nekonzistentne izjave, koje su bile međusobno protivrječne, a na kraju bi i sam sebe inkriminisao.

Uprkos nedostatku dokaza koji ih povezuju sa ubistvom, optužbe su podignute protiv braće Švajcer i samog Polina 1997. godine.

U jednom trenutku optužbe su i odbačene jer nije bilo DNK dokaza.

"DNK dokazi koji su ranije predočeni u ovom slučaju pripadaju nepoznatom muškarcu, a ne nekom od trojice osuđenih. Osim toga, nova analiza je pokazala da Švajcerova VV Buba nije ostavila tragove guma ni na jednom mjestu gdje su Dana Irland i njen bicikl pronađeni", navodi se u predstavci koju su aktivisti predali sudu uoči novog suđenja.

Vjerovatnoća da su sva trojica osuđenih muškaraca učestvovala u seksualnom napadu, a da nijedan od njih nije ostavio nikakav biološki trag, "sasvim je nemoguća", navodi se.

Šon Švajcer, Albertov brat, izjasnio se krivim jer njegovi roditelji nisu htjeli da rizikuju da izgube još jednog sina i ohrabrili su Šona da učini sve što je potrebno da se vrati kući i da ne doživi istu sudbinu kao njegov brat.

Šon je kazao da još uvijek osjeća nevjerovatnu krivicu jer je pristao da prizna djelo koje nije počinio, i da lažno inkriminiše svog brata.

Poligrafsko testiranje prošlog novembra pokazalo je da je govorio istinu kada je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo.

Polina je 2015. godine drugi zatvorenik ubio u zatvoru. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.