Тампа Хајтс

Невин у затвору провео 37 година, коначно изашао на слободу

  • Извор: Мондо.рс
  • 11.06.2024. 15:35

Роберт Дубоа је провео 37 година у затвору због злочина који није починио.

У августу 1983, када је имао само 18 година, осуђен је за силовање и убиство тада 19-годишње Барбаре Грамс у Тампа Хајтсу на Флориди, а ослобођен је у септембру 2020. након што је ДНК анализа показала да је невин.

Након што је скоро четири деценије недужно провео у затвору, тужио је државу и недавно му је додијељена одштета од 14 милиона долара.

Овај знак је највећи оптимиста зодијака

Овај знак је највећи оптимиста зодијака

"Тужан сам због породице жртве која је толико дуго чекала да сазна праву истину", рекао је Дубоа за "ЦНН" након пуштања на слободу.

"Провео сам 37 година у затвору за злочин који нисам починио. Ово се дешава када се полиција фокусира на погрешну особу, измишља доказе који одговарају њиховој теорији и не истражује како би пронашла истину. Тако уништавају људске животе", додао је он.

ДНК узорци су такође навели истражиоце да повежу убиство дјевојчице са двојицом осуђених преступника, Амосом Робинсоном и Аброном Скотом, који већ служе доживотну казну у затвору на Флориди због убиства које су починили у округу Пинелас исте године.

Градоначелница Тампе Џејн Кастор рекла је:

"Данашња полицијска управа Тампе је свјетлосним годинама испред онога гдје смо били прије четири деценије у технологији и обуци. Надамо се да ће ова компензација помоћи господину Дубои да се брзо опорави".

Усвојена инструкција о праву предлагања политичких субјеката за додјелу позиција бирачких одбора

Усвојена инструкција о праву предлагања политичких субјеката за додјелу позиција бирачких одбора

Пројекат невиности, који је такође помогао Дубои, бави се утврђивањем тачних околности кривичних дјела и пружањем помоћи погрешно осуђеним особама.

У вријеме суђења Дувои, није било физичких доказа који би га повезивали са нападом, наводи Пројекат невиности. Затворски доушник који је разговарао са Дубоом касније се лажно исказао и рекао да је Дубоа признао злочин када је први пут приведен, саопштила је организација, преноси "Мондо".

Роберт Дубоа је био из сиромашне породице и имао је једног брата и четири сестре. Једна је умрла када је имала само двије године, отац му је остао инвалид, а њихова кућа је изгорјела у великом пожару. Једна од старијих сестара је касније побјегла од њих са 15 година, оптужујући свог ујака за се**уално злостављање, а баку за малтретирање. Роберт је окарактерисан као проблематично дијете, иако никада није починио никакав злочин.

Због непостојања технолошких процедура приликом откривања злочина и инспектора који су увијек сумњали на исте људе у проблематичним америчким квартовима, 18-годишњи Роберт је врло лако био оптужен за злочин. 

Главни 'доказ' који су инспектори тада имали био је траг од угриза на жртви. Отисак Робертових зуба се некако поклапао са трагом на тијелу убијене дјевојке, али је ова врста површног доказа касније потпуно престала да се користи у кривичном поступку.

Дубоа сада покушава да настави са својим животом и изгради бољу будућност за наредне године, а тренутно ради као директор одржавања у кантри клубу у Тампи. Веома је популаран у америчким медијима, који су се брзо заинтересовали за његову тешку животну причу.

Члан судског савета Чарли Миранда прокоментарисао је случај Роберта Дубое и рекао:

"Како бисте се осјећали да сте у затвору 14.600 дана и да сваки проклети дан знате да сте невини?".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: