Sektor svježe i smrznute hrane

Nijemcima prijete prazni frižideri: "Situacija je više nego ozbiljna"

  • Izvor: Srna
  • 23.09.2022.20:47

Njemački sektor svježe i smrznute hrane suočava se sa najgorom krizom od kraja Drugog svjetskog rata i mogao bi da uslijedi talas bankrota i ograničenja proizvodnje, što bi dovelo do praznih polica u prodavnicama, upozorila su udruženja proizvođača u otvorenom pismu njemačkoj vladi.

"Postoji znatan rizik od nedostataka u svakodnevnom snabdijevanju hranom za građane Njemačke. Situacija je više nego ozbiljna", upozorava se u pismu upućenom kancelaru Olafu Šolcu, ministru ekonomije Robertu Habeku i saveznom ministru za hranu i poljoprivredu Džemu Ozdemiru, a koje je objavio "Velt".

Potpisnici pisma su Njemački institut za smrznutu hranu, Udruženje njemačkih hladnjača i logističkih kompanija, sa još pet industrijskih grupa, uključujući Udruženje mesne industrije, Savezno udruženje za uzgoj ribe i Njemačko udruženje za trgovinu voćem.

"Kompanije strahuju da će proizvodne linije uskoro stati i da će se zatvoriti rashladni logistički centri za distribuciju hrane. Neki se čak pripremaju za mogući bankrot", navodi se u pismu i upozorava da će, ako nešto ne bude učinjeno sada, frižideri Nijemaca biti prazni.

Šokovi cijena energije posebno su pogodili njemačke sektore smrznute hrane i svježih proizvoda, a proizvođači se žale da nisu dobili finansijsku podršku od vlade usred krize.

U pismu se upozorava i da drugi problemi izjedaju kolektivne rezultate proizvođača hrane, u rasponu od nedostatka osoblja i sirovina do poremećaja u lancu snabdijevanja.

"Kompanije više ne mogu da kompenzuju ova ogromna povećanja troškova uštedama ili prenošenjem troškova na potrošače", navodi se u pismu.

Njemačka je teško pogođena energetskom krizom koju je uglavnom sama izazvala zbog odluke Brisela da postupno ukine rusku naftu i gas kako bi "kaznila" Moskvu za njenu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije da Evropa nije u poziciji da diktira svoju volju Rusiji po pitanju energetike.

Tagovi: