Umjetnost koja košta

Njemačka željeznica gubi milione zbog grafita

  • Извор: Б92
  • 20.06.2023. 10:50

Grafiti mogu biti umjetnost, ali su često samo žvrljotine i to skupe. Vandalizam koji trpe Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB) uglavnom je zbog grafita.

Od oko 35.000 oštećenja na vozovima i objektima DB u nekih 24.000 slučajeva radilo se o grafitima, rekla je portparolka DB. Šestina "umjetničkih djela" bila je u Berlinu i okolini, prenosi dpa.

DB je za 2022. štetu procijenio na 12,1 milion evra, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila za 100.000 evra veća. U kompaniji kažu da je to zbog boljih zaštitnih mjera i kontrola.

Evo čime se bave i koje sve kompanije posjeduju milijarderi iz nestale podmornice

Evo čime se bave i koje sve kompanije posjeduju milijarderi iz nestale podmornice

"Naši specijalizovani timovi blisko sarađuju sa policijom", objasnio je šef bezbjednosti DB Hans-Hilmar Riške.

Od januara do maja ove godine već je uhapšeno skoro 1.200 osumnjičenih, uključujući više od 300 crtača grafita. Prema podacima željeznice, pripadnici bezbjednosti svake godine uhvate više od 3.200 osumnjičenih, od čega su četvrtina oni sa sprejevima.

Željeznica nastoji da smanji štetu stavljanjem folija ili nanošenjem premaza koji sprečavaju žvrljanje. Sve više koristi i video nadzor.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм