Napad na gasovod

Njemački istražitelji: Saboteri koristili Poljsku kao bazu

  • Извор: Б92
  • 10.06.2023. 09:14

Nemački istražitelji bave se dokaznim materijalom koji sugeriše da su saboteri Severnog toka koristili Poljsku kao bazu za napad na gasovode u Baltičkom moru.

Ovo je danas objavio "Volstrit džurnal" (WSJ).

Njemački istražitelji su u potpunosti rekonstruisali dvonedjeljno putovanje jahte "Andromeda", duge 15 metra, za koju se sumnja da je korišćena u sabotaži gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, prenosi američki list.

Istražitelji pokušavaju da otkriju zašto je jahta koja je korišćena za dizanje gasovoda u vazduh ušla u poljske vode, navodi se u izvještaju. Istraga je takođe pokazala da bi Poljska mogla biti centar logistike i finansiranja sabotažnog napada, dodaje list.

Utvrdili su da je jahta promenila svoj planirani kus i uplovila u poljske vode, piše WSJ citirajući podatke sa radio i navigacione opreme broda, satelitskih i mobilnih telefona, iz mejlova i prikupljene uzorcima DNK pronađenim na jahti, koje je Njemačka pokušala da poveže s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom, prenio je Rojters.

Njemačka policija i kancelarija poljskog premijera nisu još odgovorili na zahtjev britanske agencije za komentar navoda WSJ.

"Vašington post" je objavio ove sedmice da su SAD znale za ukrajinski plan da izvede napad na gasovode Sjeverni tok, tri mjeseca prije nego što je cjevovod oštećen podvodnim eksplozijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu njemačkim medijima da Ukrajinci nisu izveli sabotažu gasovoda.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, koje su potvrdile da su bile namjerno izazvane, ali nisu mogli da utvrde ko je za njih odgovoran.

Rusija insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na gasovodu, uz njeno učešće, kao i da su napadi na Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 u septembru bili teroristički.

Početkom februara poznati američki istraživački izvještač Simor Herš izazvao je senzaciju tvrdnjama da su ronioci američke mornarice već u junu postavili eksplozivne naprave na gasovode.

Kako je prenio WSJ, njemački istražioci su zaključili da je eksploziv korišćen u napadu HMX, poznat kao oktogen, bezbojna supstanca pogodna za uništavanje podvodne infrastrukture.

Njemački mediji su u martu izvijestili o povezanosti s napadom jahte "Andromeda", koja pripada kompaniji sa sjedištem u Poljskoj a u vlasništvu ukrajinskih državljana.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок