Тврди ОпенАИ

"Њујорк тајмс хаковао ChatGPT да би покренуо тужбу за ауторска права"

  • Извор: Аваз
  • 28.02.2024. 13:15

Калифорнијска компанија ОпенАИ затражила је од америчког савезног суда да одбаци тужбе за ауторска права које је против ње поднио Њујорк тајмс.

Милиони чланака

ОпенАИ тврди да је лист "хаковао" ChatGPT и друге системе умјетне интелигенције (АИ) за генерисање лажних доказа на основу којих је покренут случај, пренио је Реутерс.

Њујоршки лист је у децембру 2023. тужио ОпенАИ и његовог највећег финансијског инвеститора Мајкрософт, оптужујући их да користе милионе чланака без дозволе за обуку четботова за пружање информација корисницима.

Убијено скоро 30.000 Палестинаца

Убијено скоро 30.000 Палестинаца

ОпенАИ је у пријави на савезном суду на Менхетну истакао да је Њујорк тајмс „навео технологију да репродукује свој материјал путем обмањујућих упутстава која очигледно крше услове кориштења ОпенАИ технологије".

- Наводи у тужби Њујорк тајмса не испуњавају његове чувене ригорозне новинарске стандарде - саопштио је ОпенАИ и додао да ће "истина, која ће изаћи на видјело током овог случаја доказати да је Њујорк тајмс платио некоме да хакује њихове технолошке производе".

Дословни одломци

Тајмс је међу неколико власника ауторских права који су тужили америчке технолошке компаније због наводне злоупотребе њиховог рада у обуци умјетне интелигенције, навео и групе аутора, визуелних умјетника и музичких издавача.

Споменуте технолошке компаније истакле су да њихови АИ системи "поштено користе материјал заштићен ауторским правима" и нагласиле како наведене тужбе "пријете развоју индустрије потенцијално вриједне више билиона долара", пише Тан‌југ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: