Придружила се политици ЕУ

Норвешка увела нове санкције Русији

  • 02.10.2023. 21:24

Норвешка је данас поновно увела санкције Русији, чиме се придружила Европској унији у креирању 11. пакета мјера, саопштено је из Министарства спољних послова те земље.

Нове санкције се, између осталог, односе на забрану транзита преко руске територије за робу и технологије које могу да "допринесу повећању руских војних и технолошких капацитета или развију сектор одбране и безбједности", а проширен је и списак оружја које је забрањено за продају физичким или правним лицима у Русији, наводи се у саопштењу.

Истовремено, забрањен је увоз руске нафте преко нафтовода који иду за Њемачку и Пољску, а проширена је и листа производа од гвожђа и челика, као и луксузне робе на чији је увоз стављена рампа.

"Нови пакет санкција има за циљ јачање постојећих санкција и сузбијање њиховог заобилажења. То је важно јер је потребно да се хитно успори проток новца који Русија користи за финансирање бруталног агресорског рата", навела је норвешка министарка спољних послова Аникен Хјуитфелт.

Она је додала да санкције постају све обухватније, као и да представљају снажну и јасну европску реакцију на "бруталну операцију Русије у Украјини".

"Могућности за трговину са Русијом постају све мање и са собом носе велики ризик", поручила је Хјуитфелт.

Пратите нас и путем Вибера