"Показатељ жалосног стања њемачке војске"

Нова брука: Њемачки ратни брод испалио двије ракете на амерички дрон и промашио га!

  • Извор: РТ Балкан
  • 29.02.2024. 06:55

Њемачка фрегата "Хесен", која се тренутно налази на "опасној мисији" у Црвеном мору, покушала је да са двије ракете обори амерички дрон, погрешно га означивши као непријатељски. Промашила га је - оба пута.

Њемачки брод је у понедјељак увече примијетио неидентификовани дрон и, након што су питали савезнике у околини да ли је њихов, отворили су ватру, саопштено је из Министарства одбране.

Тек касније се испоставило да је ријеч о непријављеном америчком дрону "МК-9 рипер". 

Медији преносе да су "технички проблеми" иначе америчких пројектила били разлог зашто су Нијемци промашили дрон.

Инцидент је потврдио и министар одбране Ворис Писторијус који је неколико дана раније обишао фрегату. 

Убрзо потом, Берлин се похвалио успјешном акцијом "Хесена", када је у уторак брод у року од 15 минута оборио два дрона Хута.

Лист "Блид" коментарише да је гаф њемачких снага само још један показатељ жалосног стања њемачке војске. Сличан утисак стиче се и на друштвеним мрежама, са једним коментаром на рачун нацистичког "Плана Мадагаскар" да се европски Јевреји преселе на острво које је тада било француска колонија.

САД и неколико њихових савезника послали су бродове у Црвеном море у покушају да спријече Хуте да нападају бродове повезане са Израелом дуж главне свјетске трговинске руте.

Напади Хута на трговачка пловила почели су крајем октобра и група је рекла да ће се они наставити све док Израел настави да убија Палестинце у Гази.

"Хесен" је дио мисије ЕУ у Црвеном мору која је одвојена од операције "Чувар просперитета" коју предводе САД и која је такође намијењена заштити трговачких бродова у Црвеном мору.

Хути су првобитно циљали само на бродове "повезане са Израелом", али су своју забрану проширили на теретне бродове повезане са САД и Великом Британијом, након што су бродови и авиони двије земље почели да бомбардују Јемен у јануару.

Већина великих глобалних шпедитера преусмјерила је своја пловила око Африке, пошто су премије осигурања порасле због повећаног ризика.

Пратите нас и путем Вибера