Poljska granična služba

Novi incidenti sa migrantima na granici

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2021. 12:19

Migranti su sinoć pokušali da se probiju kroz ogradu na granici Poljske i Bjelorusije na najmanje dvije lokacije, saopštila je poljska granična služba.

Iako se broj migranata na granici smanjio, Varšava kaže da su ponovljeni incidenti pokazali da je Minsk možda promijenio taktiku, ali nije odustao od planova da iskoristi migrante koji bježe sa Bliskog istoka i drugih žarišta kao oružje u obračunu sa EU.

Poljska granična služba je na "Tviteru" objavila da je u utorak u 18.00 časova grupa od oko 100 migranata pokušala da se probije, a video koji prati tvit pokazuje dio granične ograde na kojoj stoji velika grupa naoružanih muškaraca u uniformama.

Granična služba je saopštila da je druga grupa od 40 migranata dva puta pokušala da prođe granicu u blizini sela Melnik, bacajući kamenice, grane i šok-bombe na poljske snage.

Jedan vojnik je povrijeđen u blizini Melnika, rekla je portparol granične službe Ana Mihalska za državnu novinsku agenciju PAP.

"Jednom od vojnika je povrijeđena glava. Ukazana mu je ljekarska pomoć", navela je ona.

U međuvremenu, nakon jučerašnje posjete Budimpešti i Zagrebu, poljski premijer Mateuš Moravjecki boravio je u Parizu, a danas se uputio u LJubljanu u pokušaju da ojača evropsko jedinstvo iza oštrog stava prema Bjelorusiji i Rusiji.

Zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Marcel Przidač rekao je Rojtersu da će se Moravjecki sutra sastati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, a dan kasnije sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

"Premijer sada razgovara sa liderima EU, počevši od Pariza, predsjednika /Francuske Emanuela/ Makrona, da zadrži jedinstvo EU i bude spreman za sljedeće akcije ukoliko dođe do daljeg pogoršanja bezbjednosne situacije", rekao je Przidač. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм