Хавијер Милеи

Нови предсједник Аргентине положио заклетву: "Стање економије биће горе“

  • Извор: Агенције
  • 10.12.2023. 17:49

Нови предсједник Аргентине Хавијер Милеи положио је данас заклетву пред парламентом те земље и на тај начин и званично преузео предсједничку дужност, пренио је Ројтерс.

Милеи је упозорио данас да нема алтернативе фискалном "шоку" и да новца нема, наводећи да су његови претходници напустили земљу која је остала без фондова, на путу ка хиперинфлацији.

"Потребно нам је фискално прилагођавање које пада на терет државе, а не на приватни сектор“, рекао је Милеи у првом говору након што је положио заклетву.

Палета пала на камионџију, преминуо на мјесту (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

Палета пала на камионџију, преминуо на мјесту (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

Према његовим ријечима, пут који стоји пред Аргентином неће бити лак и стање економије ће краткорочно бити горе.

"Донијећу све неопходне одлуке, чак и ако ствари буду тешке на почетку“, нагласио је он.

Милеи је поручио да је изазов са којим се суочава Аргентина огроман.

Као предсједнички кандидат, Милеи је обећао да ће очистити политички естаблишмент од корупције, елиминисати Централну банку, коју је оптужио да штампа новац и подстиче инфлацију, као и да ће америчким доларом замијенити нестабилни пезос.

"У БиХ прошлост истовремено и садашњост: Вјерски службеници звецкају оружјем“

Милеи је убједљиво побиједио у другом кругу избора одржаном 19. новембра и послао у опозицију перонистичку политичку опцију која је деценијама доминирала политичком сценом Аргентине.

"Почиње обнова Аргентине и крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка. Аргентина ће се вратити на позицију у свијету коју никада није требало да изгуби“, поручио је, између осталог, Милеи у побједничком говору послије објављивања резултата избора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм