Bivši predsjednik SAD-a

Obamina vila na Havajima u središtu kontroverze

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2022. 22:11

Izgradnja višemilionske vile Baraka Obame u havajskoj zajednici Vaimanalo bliži se završetku, međutim nedavno se našla u centru kontroverzi.

Naime, nekadašnji američki predsjednik kritikovan je zbog toga što planira da zadrži kontroverzni morski zid na svom imanju nakon što su ekolozi tvrdili da gotovo sigurno izaziva eroziju plaže.

Zgradu na ogromnom imanju na obali, gdje Obama planira da se jednog dana povuče, kupio je njegov bliski prijatelj Marti Nezbit 2015. godine za 8,7 miliona dolara, piše "Daily Mail".

Građevinski radnici trenutno grade tri kuće na lokaciji, uključujući dva bazena i sigurnosnu ogradu na parceli od tri hektara zemljišta uz plažu.

Međutim, morski zid na imanju koji je star cijeli jedan vijek ostaje, uprkos državnim politikama koje su uvedene posljednjih godina koje su osmišljene da očuvaju prirodne obale Havaja.

Iako država Havaji ima zakone namijenjene očuvanju obala koje nestaju, vlasnici imanja na plaži mogu da ih zaobiđu.

Takva jedna "rupa" u zakonu omogućila je prodavcima imovine da dobiju pravo korištenja morskog zida za jednokratnu uplatu od 61.400 dolara prije nego što je prodata 2015. godine, navodi "ProPublica".

Pravo na korištenje je u suštini 55godišnji zakup na javnom zemljištu koje se nalazi ispod morskog zida, dajući vlasniku privatne imovine mogućnost da ga zadrži.

Ova praksa bila je kritikovana na Havajima, iako se to relativno često događa, sa 120 dodijeljenih u posljednjih 20 godina.

Iako je betonska konstrukcija u prošlosti štitila priobalno imanje od mora, sada je u suprotnosti sa savremenim zakonima koji su posebno dizajnirani da očuvaju prirodne obale Havaja.

Naučnici i stručnjaci za životnu sredinu kažu da, dok morski zidovi štite ono što je iza njih, oni ne čine ništa da zaštite ono što se nalazi ispred i da su u stvari glavni uzrok gubitka plaža u cijeloj državi.

Morski zidovi poput onih na Obaminom imanju u suštini prekidaju prirodni tok okeana i sprečavaju da plaže migriraju u unutrašnjost. Uprkos negativnim reakcijama, investitori na imanju uz obalu se navodno nadaju da će proširiti morski zid  čime su razbjesnili susjede koji ističu da je postojeća plaža uz imanje skoro potpuno nestala.

Тагови: