Američki podaci

Obavještajne procjene: Kina bi vrlo brzo ostvarila vazdušnu nadmoć nad Tajvanom

  • Извор: Кликс
  • 16.04.2023. 16:00

Kina bi vjerovatno vrlo brzo uspostavila vazdušnu nadmoć u bilo kakvom napadu na Tajvan, prema procurjelim američkim obavještajnim procjenama koje postavljaju uznemirujuća pitanja o vojnoj spremnosti samoupravnog ostrva.

Dokumenti, dio niza koje je navodno procurio pripadnik američke avio nacionalne garde Jack Teixeira, pojavili su se dok su se ministri vanjskih poslova G7 sastali kako bi razgovarali o zajedničkoj kineskoj strategiji, a Peking je u nedjelju nakratko zaustavio letove iznad dijela Istočnog kineskog mora.

Povjerljivi dokumenti u koje je Vašington post imao uvid otkrivaju da vojni lideri Tajvana sumnjaju da njihova protivvazdušna odbrana može "precizno otkriti ispaljivanje projektila" i da je samo oko polovina ostrvskih aviona sposobna učinkovito se uhvatiti u koštac s neprijateljem.

U dokumentima se takođe navodi da se Tajvan boji da bi premještanje svojih aviona u skloništa moglo potrajati i do sedam dana, ostavljajući ih ranjivima na raketne napade, te da kinesko korištenje civilnih brodova u vojne svrhe ometa sposobnost američke obavještajne službe da predvidi invaziju.

Analitičari Pentagona zaključili su da bi kineskim vazdušnim snagama bilo daleko lakše uspostaviti ranu vazdušnu nadmoć.

Kina gleda na Tajvan kao na dio svog teritorija koji će jednog dana ponovno preuzeti, ako bude potrebno i silom. Si Đinping, kineski predsjednik, proširio je i modernizovao Narodnu oslobodilačku vojsku i smatra se da su kineske oružane snage 14 puta veće od tajvanskih.

Tajvansko ministarstvo odbrane reklo je u izjavi za Post da "poštuje vanjska mišljenja o svojoj vojnoj spremnosti", ali je njegov odgovor na nedavne kineske vojne vježbe pokazao da su oficiri "apsolutno sposobni, odlučni i samouvjereni".

Tajvan je prošle sedmice organizovao velike vježbe odgovora na hitne slučajeve u kojima se izvode scenariji uključujući napade projektilima i hemijskim oružjem, nakon što je Kina održala svoju najnoviju vojnu vježbu oko ostrva.

Vojni manevri "Joint Sword" uslijedili su nakon nedavnog posjeta tajvanskog lidera, Tsai Ing-wena, SAD-u, glavnom sigurnosnom podupiratelju otoka na sastanke s dvostranačkom skupinom zastupnika uključujući predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja.

Letovi iz sjevernog Tajvana odgođeni su u nedjelju ujutro nakon što je Kina lansirala raketu sa satelitom koja je izbacila krhotine u vode sjeverno od glavnog grada Taipeija. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da incident nije prijetio teritoriji nacije.

Тагови: