Global Firepower

Objavljena lista najjačih vojski svijeta: BiH na dnu

  • Извор: Б92
  • 12.08.2023. 17:43

Na listi najjačih nacionalnih oružanih snaga "Global Firepowera", SAD zauzimaju prvu poziciju dok je Srbija lider u našem regionu i nalazi se na 58. mjestu.

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena "Power indeksa", pri čemu niža ocjena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava "Business Insider".

Najjaču vojsku na svijetu imaju Sjedinjene Američke Države, potom slijedi - sa vrlo malom razlikom - Rusija, onda Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Poslije svih ulaganja zapadnih zemalja u vojsku Ukrajine, ona se na ovom spisku našla na 15. mjestu.


Poražavajući podaci: U dvije godine čak 19 femicida u BiH

Poražavajući podaci: U dvije godine čak 19 femicida u BiH

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mjestu, Sjeverna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji.

"SAD su zauzele prvo mjesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama", saopštio je "Global Firepower".

U saopštenju se ističe da je Americi, dodijeljena ocjena 0,0712.

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote.

Takođe, SAD imaju znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše "Business Insider" za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu "Global Firepower" je uzimao u razmatranje 145 svjetskih sila.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм