Вашингтон

Објављене фотографије дроге пронађене у Бијелој кући

  • Извор: Нова.рс
  • 13.11.2023. 22:42

Фотографије кокаина пронађеног у ормарићу за телефон у Бијелој кући предсједника Џозефа Бајдена овог љета, представљене су јавности по први пут, преноси "Дејли мејл".

На сликама се види врећица са бијелим прахом која је пронађена у ормарићу који се користи за складиштење личних ствари у близини западног улаза у Бијелу кућу.

Кокаин је пронађен у недјељу, 2. јула, док је породица Бајден – укључујући Бајденовог сина Хантера – проводила викенд у Кемп Дејвиду уочи празника четвртог јула.

Откриће је подстакло евакуацију Западног крила и затварања улица око Бијеле куће, а затим је покренуло 11-дневну истрагу након што је супстанца идентификована као недозвољена дрога, преноси "Дејли мејл".


Додик поручио Бећировићу: Крелац, скини се са Српске, представљај своју једну трећину

Додик поручио Бећировићу: Крелац, скини се са Српске, представљај своју једну трећину

Документи до којих је дошао "Дејли мејл" такође показују да је замјеник директора ФБИ био укључен у истрагу, која је овог љета нашкодила Бајденовој администрацији због скандала који је избио.

Тајна служба је затворила истрагу за мање од двије недјеље због "недостатка доказа".

Списак осумњичених је сужен на 500, али безбједносни снимци нису могли да утврде власника.

Нејасно је да ли су током кратке истраге испитани неки осумњичени.

Такође није било употребљивих отисака прстију или других ДНК доказа на торби са рајсфершлусом у којој је било мање од једног грама дроге.

Дрога је послата у ФБИ лабораторију у Квантику на ову анализу, показују документи.

Тајна служба је саопштила да је кокаин послат на "уништење“ 14. јула, дан након што је истрага окончана.

Први извјештаји о инциденту рекли су да је кокаин откривен у библиотеци Бијеле куће, затим у предворју Западног крила и на крају код улаза у Вест Екслузив.

Први одговор секретара за штампу Бијеле куће Карине Жан-Пјер на питања о томе да ли кокаин може да припада Бајдену, завршио се тако што је истакла да породица није код куће.


Снимак генијалног гаврана запалио мреже: Каква интелигенција

Снимак генијалног гаврана запалио мреже: Каква интелигенција

Затим се обрушила на новинара који је питао – пет дана након открића – да ли може да каже "једном заувијек“ да торба не припада члану породице Бајден.

"Знате, дошло је до неодговорног извјештавања о породици и зато морам да то кажем овдје“, рекла је секретар за штампу.

"Била сам јасна прије два дана… породица Бајден није била овдје, нису били овдје, били су у Кемп Дејвиду“, наставила је она.

Питања су постављена јер је Хантер Бајден написао читаве мемоаре о својој борби са злоупотребом дрога и алкохола, који су укључивали описе тешке употребе кокаина.

Прва кћерка Ешли Бајден такође се борила са употребом дрога и била је у установи за рехабилитацију.

У данима након открића, савјетник за националну безбједност Џејк Саливан сугерисао је да је грађевински радник могао да унесе кокаин, јер је пронађен у близини собе за ситуације, која се у то вријеме реновирала.

Пратите нас и путем Вибера