Искористио рупу у закону

Обогатио се на дјеци: Живи у луксузу а прима социјалну помоћ

  • Извор: Агенције
  • 26.02.2024. 15:51

Џонатан А. позира испред луксузних њемачких аутомобила или око себе баца новчанице – то се види на друштвеним мрежама, на снимцима насталим у Нигерији.

Међутим, у Дортмунду господин прима социјалну помоћ. И то не само он: њемачка држава плаћа издржавање за 24 његове дјеце – односно дјеце коју је он признао. Мајке су углавном из Нигерије, земље поријекла Џонатана А.

Пошто је он њемачки грађанин, дјеца коју је признао, њихове мајке и други рођаци – аутоматски имају право боравка у Њемачкој. За сада су ту 94 особе, пише "Дојче веле".

Новинари њемачког јавног сервиса АРД су дошли до податка да "само Џонатан А. проузрокује трошкове социјалног осигурања знатно веће од 1,5 милиона евра годишње“.

Лажно очинство због рупе у закону

Прича Џонатана А. сматра се примјером злоупотребе признања очинства, која је, због рупе у закону, лако могућа.


Ови хороскопски знаци су рођени да буду богати: Провјерите да ли сте међу њима

Ови хороскопски знаци су рођени да буду богати: Провјерите да ли сте међу њима

Стручњаци процјењују да је посљедњих година било на десетине хиљада случајева, али подаци су оскудни. Имиграционим властима матичне службе, канцеларије за заштиту младих и конзуларни службеници у амбасадама пријављују само одређене сумњиве случајеве.

Пошто у Њемачкој не постоји централне матичне књиге из разлога заштите података, они не могу да виде колико је дјеце неко већ признао. То могу само имиграционе власти. А већину очинстава овјеравају нотари.

Признање очинства није кривично дјело

Аксел Бошамер из имиграционог органа владе округа Арнсберг претпоставља да је број непријављених случајева висок. Према Бошамеровим ријечима, у Сјеверној Рајни-Вестфалији се повећава број сумњивих случајева лажног очинства за дјецу рођену од мајки из западноафричких земаља и земаља западног Балкана.

У случају Џонатана А, он сматра да је у питању "систематска злоупотреба признања очинства“.


Штуцање може бити знак озбиљних здравствених проблема

Штуцање може бити знак озбиљних здравствених проблема

"Лажно очинство је омогућавање људима који заправо немају изгледа на боравак у Њемачкој, да ипак овдје остану. Ови људи су спремни да плате новац за то, обично особи која преузме фиктивно очинство", каже.

А признање очинства није кривично дјело.

Бескућници као лажни очеви

Властима ријетко полази за руком да иза тога открију криминални пословни модел. Берлинско јавно тужилаштво тренутно подиже оптужницу против десеточлане банде људи вијетнамског поријекла "због лажних бракова и признања очинства“.

Наводно су уговорили признавање очинства за најмање двадесеторо дјеце мајки из Вијетнама како би за њих успјели да добију боравишну дозволу у Њемачкој.

Заузврат су њемачким "очевима“, махом бескућницима исплатили новац на руке између 500 и 1.500 евра а од мајки из Вијетнама наплатили до 35.000 евра, наводи истражни јавни тужилац Франк Поле.


Станија поново међуножје ставила у први план

Станија поново међуножје ставила у први план

Јавни тужилац то види као "појаву у окружењу вијетнамских држављана или њемачких држављана вијетнамског поријекла“ у Берлину са својом великом вијетнамском заједницом. Чест је случај да Вијетнамке циљано долазе у Берлин "да легализују своје право боравка овдје, а затим се преселе у друге покрајине“.

Признање се више не може поништити

У покрајини Сјеверној Рајни-Вестфалији, власти претпостављају да већина људи који су стекли трајно право да остану као резултат злоупотребе очинства примају дугорочно социјалну помоћ и друге бенефиције социјалног осигурања.

Прошле године, на захтјев министара унутрашњих послова покрајина, савезна влада је требало да представи нацрт закона о прилагођавању важећег закона о признању очинства.

Годинама су се залагали, заједно са министрима правде покрајина, да превентивно спријече злоупотребе.


Дјечак на тротинету поломио рампу у Бањалуци

Дјечак на тротинету поломио рампу у Бањалуци

Јер, када се изврши признање очинства, оно остаје на снази у сваком случају. Када је дијете признато од оца Нијемца, то се не може поништити.

Готово да нема инспекција

Харалд Деринг, дугогодишњи бивши судија Савезног управног суда у области имиграционог права, види законску рупу као "неадекватну регулативу“ која се "ријетко дешава“.

"Чак и ако отац не би тврдио да је имао везу са женом, могао је да призна очинство. То би стога требало да се промијени", сматра Деринг.

Влада НРВ државе представила је сопствени нацрт закона 2017. који је касније пропао у Бундесрату. То је, између осталог, подразумијевало обавезне контроле имиграционих органа у случајевима у којима је право на боравак мајке легализовано потврђивањем очинства.

Савезно министарство унутрашњих послова је 2017. "број случајева злоупотреба проценило на средњи четвороцифрени број". Када се то претвори у бројке, "годишњи терет пореских обвезника на нивоу цијеле земље" износи преко 150 милиона евра. Актуелније бројке нису доступне.


Без договора о најнижој цијени хљеба!

Без договора о најнижој цијени хљеба!

Показало се да је Џонатан А. за мјесец дана примио државну помоћ у износу преко 22.500 евра. Група надлежних у Есену још није успјела да открије колико је он укупно добио из државне касе. Разлог – заштита података.

У међувремену, Џонатан А, наводно отац 24 дјеце, већ је поднио захтјев за још два признања очинства.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.