Istraga za vrijeme nacista

Odšteta gej osobama za zločin star 80 godina

 • 13.03.2019.15:05

Njemačka je proširila kampanju isplaćivanja odšteta gej osobama koje su bile pod istragom dok je u Zapadnoj Njemačkoj bio na snazi zakon o zabrani homoseksulaca.

Ovaj zakon usvojen je u doba nacističke Njemačke.

Njemačko pravosuđe je tokom 2017. godine poništilo na hiljade osuđujućih presuda donijetih u skladu sa takozvanim paragrafom 175, koji je bio na snazi sve do 1969. godine, kada je homoseksualnost dekriminalizovana u Zapadnoj Njemačkoj, javio je AP. 

Oštećenima je plaćano po 3.000 evra odštete i 1.500 evra za svaku godinu provedenu u zatvoru. 

Njemačko Ministarstvo pravde proglasilo je danas pravosnažnom direktivu koja predviđa i da osobe koje su bile pod istragom ili su bile u istražnom zatvoru u skladu sa nekadašnjim zakonom, a nisu na kraju osuđene, mogu da zatraže novčano obeštećenje.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.