Пише Си-Ен-Ен

Одвајају од сопствених уста: Како америчка војска, мимо Конгреса, финансира Зеленског

  • 21.02.2024. 12:34

Због неизвјесне судбине новог пакета помоћи за Украјину у Конгресу, америчка војска је принуђена да кијевску ратну машинерију "подмазује" стотинама милиона долара из сопственог џепа. Војни званичници тако, пише Си-Ен-Ен, све више брину да ће, како би наставили да финансирају режим Владимира Зеленског, средства морати да почну да повлаче из других кључних пројеката.

Си-Ен-Ен наводи да је од октобра 2023. године америчка војска потрошила више од 430 милиона долара на различите операције, укључујући обуку украјинских трупа, транспорт опреме и распоређивање америчких трупа у Европи.

Цех за ратне напоре Кијева, плаћан је до сад новцем извученим из касе Команде копнене војске за Европу и Африку.

Ако Конгрес не одобри буџет за 2024. и ако не буде ни додатног финансирања посебно за Кијев, Команди ће остати око три милијарде долара не само за операције везане за подршку Украјини, већ и за друге операције широм Европе и Африке, преноси РТ.

Војни званичници кажу да ће морати да почну да доносе тешке одлуке и да преусмјеравају новац из "мање" критичних пројеката, као што су преко потребна изградња касарни или подстицаји за регрутацију усред рекордно малог интересовања за ангажовање у војсци.

Ако се те паре не исисају са других мјеста, буџет овог дијела војске потпуно би се истопио већ до краја маја.

"Уколико не добијемо основни буџет и ако не добијемо допунски пакет за Украјину, ако се влада затвори и не добијемо ништа друго и ништа се не промијени, финансије за операције нам нестају у мају", наводи један војни званичник.

Операције које је неопходно плаћати између осталог су и вјежбе обуке војних снага у Африци и Европи, а ако се сви не уговори не би испоштовали на вријеме, војска би морала да плаћа и пенале.

"Престали бисмо да постојимо када се ова средства не би издвајала са других мјеста у оквиру буџета војске", каже овај званичник за Си-Ен-Ен.

Док је америчко финансирање Украјине тренутно у застоју, наставља се обука украјинских трупа. Пуковник Мартин О'Донел, портпарол америчке војске за Европу и Африку, каже за Си-Ен-Ен да САД обучавају отприлике 1.500 Украјинаца на полигону у Њемачкој. Сједињене Америчке Државе такође настављају обуку украјинских пилота за борбене авионе Ф-16 у бази Националне гарде Морис Ер. у Аризони.

Поред обуке, Украјинцима и даље стиже опрема из америчких залиха у оквиру претходних пакета предсједничких овлашћења за повлачење средстава (ПДА) и из контингента оружја и опреме која је купљена у оквиру Иницијативе за помоћ у безбједности Украјине (УСАИ).

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина