Организовани протести

Огласио се Пентагон, горе америчке заставе у Јемену

  • Извор: Независне
  • 12.01.2024. 17:37

Демонстранти су запалили заставе САД и Израела на улицама Јемена, током скупа подршке хутским побуњениицма, пишу свјетски медији.

Како наводе, на десетине хиљада људи се окупило у знак подршке Хутима, а неки демонстранти су клицали док су паљене заставе.

Мохамед Али ал-Хути, члан врховног политичког савјета Хута, рекао је о САД-у: "Ваши удари на Јемен су тероризам. Сједињене Државе су враг."

Пентагон у међувремену инсистира на томе да напади на циљеве Хута у Јемену нису дио сукоба између Израела и Хамаса.

Секретар за медије, генерал Патрик Рајдер рекао је за ЦБС њуз да су "циљани напади били посебно усмјерени на ометање побуњеничке групе и заустављање њених напада на бродове у Црвеном мору".

"Имате побуњенике Хуте који непрестано проводе нападе на међународне бродове - више од 50 земаља је погођено тиме, што утиче на економски просперитет више нација. Дакле, ово није дио сукоба између Израела и Хамаса", рекао је на мрежи.

Рајдер је раније за ЦНН рекао да су америчко-британски удари имали "добре учинке" и да ће обје војске наставити пратити ситуацију ради осветничких напада.

Додао је како нема планова за слање америчких трупа у регију.

"Наставићемо надзирати и као што су предсједник и министар (одбране) Остин рекли, наставићемо подузимати потребне мјере", рекао је он.

Секретар за медије поновио је да се војна акција разликује од онога што се догађа у Гази. 

"Нико не жели видјети шири регионални сукоб. Али опет, не можемо допустити овакву врсту опасног, непромишљеног понашања", рекао је он.

Хути су са своје стране објавили да су сви амерички и британски интереси постали "легитимне мете" након што су их у ноћи на петак напали САД и савезници.

"Сви амерички и британски интереси постали су легитимне мете за јеменске оружане снаге као одговор на њихову директнуи објављену агресију на Јемен", објавило је Високи политички савјет Хута, а пренијела новинска агенција Саба.

Савјет упозорава да америчко-британски напади неће проћи некажњено. Напад су подржале Холандија, Канада, Бахреин и Аустралија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: