Tajvanski moreuz

Oko Tajvana uočena 63 kineska ratna aviona i četiri broda

  • Извор: Аваз
  • 07.11.2022. 22:29

Tajvan je danas saopštio da su 63 kineska vojna aviona i četiri broda otkrivena oko otoka, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane ove ostrvske države saopštilo je da je 31 avion Narodne oslobodilačke armije prešao zamišljenu srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušao u zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane. 

"Kineski avioni i brodovi praćeni su elektronskim alatima za praćenje, patrolnim avionima, brodovima i kopnenim raketnim sistemima", dodaje se na Tviteru.

Napetost između Pekinga i Vašingtona eskalirala je nakon što je Kina u avgustu pokrenula vojne operacije bez presedana oko Tajvana kada je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nenajavljeno posjetila ovu samoupravnu ostrvsku državu, piše Avaz.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Kina gleda na Tajvan kao na "otcijepljenu provinciju". Peking je obećao da će ponovo ujediniti ostrvo, uključujući i silu ako bude potrebno.

Osim demonstracije vojne moći, Peking je smanjio vojni dijalog sa SAD i suspendovao saradnju po pitanjima klimatskih promjena, zajedno sa šest drugih protivmjera.

Тагови: