Otkriveni prvi slučajevi

Opasna bolest se vratila u Ameriku poslije 20 godina!

  • Извор: Агенције
  • 27.06.2023. 15:25

Na Floridi i u Teksasu je otkriveno pet osoba oboljelih od malarije, potencijalno smrtonosne bolesti, koja je registrovana u SAD prvi put poslije 20 godina.

Svih pet slučajeva zarazeje otkriveno u posljednja dva mjeseca, četiri na Floridi i jedan u Teksasu. Svi su lokalnog karaktera, tj. nisu uvezeni, potvrdio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Svi zaraženi imaju blaži oblik i njihovo liječenje dobro napreduje.

CDC je u saopštenju naveo da malarija zahtjeva hitnu medicinsku pažnju i da bi svi koji sumnjaju na simptome trebalo da budu što prije pregledani.

I dalje preovlađuje stav da je mali rizik da dođe do zaraze malarijom na teritoriji Sjeidnjenih Država i najveći broj slučajeva zaraze se dešava kada američki državljani putuju u inostranstvo.

- Čak 95 odsto slučajeva zaraze malarijom se dešava u Africi. Od 1992. godine na teritoriji SAD registrovano je 11 epidemija ove bolesti - navodi se u saopštenju CDC.

Posljednja epidemija registovana je 2003. godine u Palm Biču na Floridi kada je zabilježeno osmoro oboljelih.

Malariju izaziva pet vrsta parazita koje nose određene ženke komaraca. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bol u mišićima i umor. Mogu se pojaviti i mučnina, dijareja i povraćanje.

Malarija može da izazove po život opasna oštećenja organa, uključujući otkazivanje bubrega i komu.

Vlasti u južnim državama SAD gdje je uobičajeno prisustvî komaraca preporučuju građanima duge rukave i pantalone. Zdravstveni zvaničnici upozoravaju ljekare da budu svesni mogućnosti infekcije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм