Italija

Oprečne izjave o žrtvama klizišta, traga se za nestalima

  • Извор: Агенције
  • 27.11.2022. 11:43

Italijansko ostrvo Iskija je poplavljeno usljed intenzivne kiše, a nakon čega je došlo i do pokretanja klizišta.

Zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini rekao je u subotu da je poginulo najmanje osam ljudi. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi kasnije je istakao da još nije potvrđen niti jedan smrtni slučaj te da postoje poteškoće u potrazi za nestalima

Mediji su u subotu uveče izvjestilio da je potvrđena smrt jedne žene, a da se desetak osoba vodi kao nestalo.

Potvrđeno je da je prva žrtva žena čije su tijelo pronašli spasioci, navodi se u brifingu za medije prefekta Napulja Klaudija Palombe, prenio je britanski Gardijan.

On je rekao da su neki od onih koji su ranije prijavljeni kao nestali kasnije pronađeni bezbjedni, uključujući jednu porodicu sa novorođenom bebom, ali je još uvijek oko 10 ljudi nestalo.

Klizište se pokrenulo oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu u subotu, uzrokujući urušavanje najmanje deset objekata.

Video snimci i fotografije koje su lokalni stanovnici objavili na društvenim mrežama pokazuju poplave i razorna klizišta. Mnoga područja koja su teško pogođena padavinama još uvijek su nedostupna za spasioce, saopćile su lokalne vlasti.

Gradonačelnik Iskije Đuzepe Ferandino pozvao je ljude da ostanu u zatvorenom prostoru dok ne prođe trenutna meteorološka uzbuna, dok se spasilački napori nastavljaju.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da je u stalnom kontaktu sa spasiocima i lokalnim vlastima i da prati najnovija dešavanja.

Тагови: