Globalne temperature rastu

Ovo bi mogla biti najtoplija godina u istoriji

  • Извор: Индекс
  • 15.06.2023. 17:20

Prema preliminarnim podacima, junske globalne temperature već sada dostižu rekordne vrijednosti uoči dolaska El Nina te se stručnjaci pribojavaju da bi 2023. mogla biti najtoplija godina u istoriji mjerenja.

Globalne prosječne temperature koje su do sada izmjerene u junu gotovo su 1 stepen Celzijusa više od prije zabilježenih nivoa za taj mjesec.

S obzirom na to da je tek sredina juna, postoji mogućnost da možda neće biti novog junskog rekorda, ali klimatolozi upozoravaju da nas čeka jačanje globalnog zagrijavanja zbog kojeg bi ova godina mogla biti proglašena najtoplijom ikad zabilježenom, nadmašivši 2016., piše The Guardian. 

"2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina do sada" 

Prošle sedmice je američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) navela da je došao El Nino i da će "postupno jačati" početkom sljedeće godine.

"Globalna površinska temperaturna anomalija trenutno je na ili blizu rekordnih nivoa, a 2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina do sada. To će vjerojatno vrijediti i za skoro svaku El Nino godinu u budućnosti, sve dok nastavljamo zagrijavati planetu", rekao je klimatolog Michael Mann sa Univerziteta Pennsylvania. 

Nevrijeme napravilo kolaps u Beogradu: Gejziri i rijeke na ulicama - VIDEO

Nevrijeme napravilo kolaps u Beogradu: Gejziri i rijeke na ulicama - VIDEO

Finski meteorolog Mika Rantanen pak navodi da su temperature u junu već sada "iznad prosjeka" i kako je "prilično sigurno" da ćemo imati rekordno topli jun. Ove godine već smo vidjeli jake, rekordne toplinske talase koji su zahvatili Portoriko, Sibir i Španiju, dok je velika vrućina u Kanadi podstakla ogromne šumske požare koji su prošle sedmice prekrili nebo iznad New Yorka i Washingtona toksičnim dimom. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм