"Кључа" на сјеверу!

Ово би могло бити ново жариште: Русија на ногама након понуде Пољске!

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.12.2023. 15:36

Сваку одлуку Финске да допусти "концентрацију" снага на граници с Русијом - дугу 1340 километара - Москва би сматрала пријетњом, поручио је Кремљ, након што је Пољска понудила слање својих војних савјетника да помогну Хелсинкију у контроли потпуно затворене границе.

Државни секретар и шеф пољске Канцеларије за националну безбједност, Јацек Шевјера, навео је у објави на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру, да ће Пољска послати војне савјетнике својој новој НАТО савезници Финској, као одговор на "службени захтјев за савезничком подршком у суочавању с хибридним напад на финску границу".

И Пољаци схватају:

И Пољаци схватају: "Зеленски да изађе из бункера и отријезни се"

"Тим војних савјетника подијелиће своје знање на лицу мјеста о безбједности граница, такође и у оперативном смислу", рекао је, како преноси агенција Ројтерс.

То би, како наводи амерички Институт за проучавање рата, био одговор на сталне покушаје Русије да вјештачки створи мигрантску кризу на финско-руској граници, као дио познате руске тактике хибридног ратовања која има за циљ дестабилизацију НАТО и ЕУ, због чега је Финска сада привремено затворила цијелу границу са сусједном земљом.

Финска је током мјесеца затворила седам од осам својих путних прелаза с Русијом, а Хелсинки је у уторак објавио да ће затворити и посљедњи отворени гранични прелаз у финској арктичкој регији са 30. новембром најмање до 13. децембра, односно двије недјеље, након што је Москва, како наводи овај институт, вјештачки створила мигрантску кризу на финској граници, која је почела ескалирати средином мјесеца.

Тада је на граници кренуо неуобичајено велик проток тражитеља азила, за што Хелсинки такође сматра да представља хибридни напад који је организовала Москва, што Кремљ пориче. Финци сматрају да руска обавјештајна служба ФСБ контролише коме ће бити допуштен улазак у граничну зону.

Руски извори, укључујући портпарола Кремља Дмитрија Пескова и истакнутог војног блогера повезаног с Кремљом, негативно су реаговали на објаву пољског званичника, рекавши да је "претјерана" и да има за циљ да припреми Финску за сукоб с Русијом на Арктику.

Орбан: Русија неће изгубити, ЕУ мора да смисли

Орбан: Русија неће изгубити, ЕУ мора да смисли "план Б"

"Ово је апсолутно сувишна мјера за осигурање безбједности границе јер тамо нема пријетње", рекао је Песков.

"Финци морају бити јасно свјесни да ће то представљати пријетњу за нас - повећање концентрације војних јединица на нашим границама", додао је. Свако планирано распоређивање било би ничим изазвано и неоправдано, поручио је Песков.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова још раније је поручила да ће Русија "наравно" одговорити ако Финска затвори све граничне прелазе између двије земље, али није прецизирала који би то одговор Москве могао бити.

Финска је саопштила како није упозната с пољском понудом. Финска гранична стража и министарство унутрашњих послова поручили су да нису упознати с било каквим планом довођења пољских војних савјетника на источну границу Финске. Министарство спољних послова и одбране те обрамбене снаге Финске нису одмах одговорили на захтјеве за коментар, наводи Ројтерс.

Русија уложила протест Финској

Русија уложила протест Финској

Иако је пољски званичник, како наводи институт, изјавио да је током службене посете Пољској фински предсједник Саули Нинисто затражио "савезничку подршку" против хибридног руског напада на финску границу, Нинистова канцеларија у изјави за Ројтерс навела је да је Нинисто разговарао са својим пољским колегом Дудом прошле недјеље у Варшави, али да нису разговарали о војној сарадњи на финској граници с Русијом.

Финска је изазвала бијес у Кремљу раније ове године, када се придружила НАТО-у, окончавши тако деценије дуго војног несврставања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина