Uništavaju sve usjeve

Pakistan proglasio vanredno stanje zbog skakavaca

  • 01.02.2020. 10:44

Pakistanske vlasti proglasile su vanredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. 

"Suočeni smo s najgorom najezdom skakavaca u više od dvije decenije te smo odlučili proglasiti vanredno stanje kako bismo se nosili s prijetnjom“, rekla je u subotu ministrica informiranja Firdous Ashiq Awan.

Odluku i nacionalni plan za borbu s najezdom odobrio je premijer Imran Khan nakon što je u petak obaviješten o prijetnji.

"Sumnjam da ćemo biti u stanju proizvesti 27 miliona tona žita ove godine“, rekao je za njemačku agenciju dpa Nisar Khaskhali, poljoprivrednik i član poljoprivredne komore pokrajine Sind.

"Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući“, rekao je Narodnoj skupštini ministar za sigurnost hrane Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Vlasti se bore s najezdom pustinjskih skakavaca zbog ograničenih sredstava, kazao je.

Kukac koji se hrani usjevima u junu je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva.

Skakavci su putovali sve od južne pokrajine Sind pa do zapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

Pogodni vremenski uslovi i zakašnjeli odgovor vlasti olakšali su skakavcima razmnožavanje i prelazak iz pustinje u predjele s usjevima i u obližnje gradove.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм