Проглашен персоном нон грата

Патријарх Кирил: Санкције ме не плаше

  • Извор: СРНА
  • 22.04.2024. 09:35

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил поручио је да га неће уплашити забране путовања које је увело неколико земаља ЕУ у којима је проглашен персоном нон грата.

Неколико земаља, укључујући Британију, Литванију, Естонију и Чешку Републику, ставило је руског патријарха на црну листу од избијања сукоба између Русије и Украјине у фебруару 2022.

"Учинили су патријарха персоном нон грата у Европи. Зашто? Зато што патријарх духовно води нацију, предводи Цркву која је кренула другачијим цивилизацијским путем. Можда су забранили патријарху да путује у иностранство јер ми представљамо снажну алтернативу Западу. Као да могу тиме да ми пријете", рекао је патријарх Кирил.

Шеф прес-службе Руске православне цркве Владимир Легојда назвао је забране путовања "контрапродуктивним", оцијенивши да "никакве санкције не могу натјерати поглавара Руске православне цркве да промијени или напусти своје мишљење".

Чешки министар спољних послова Јан Липавски је као разлог за забрану путовања навео "честе јавне изјаве руског патријарха које подржавају рат у Украјини, оправдавајући злочине које су тамо починиле руске трупе", преноси "Раша тудеј".

Патријарх је више пута говорио у прилог руској војсци, рекавши да се руски војници у Украјини боре "за националне вриједности", а да стране силе нападају Русију јер је то "земља вјерника", при чему су већина људи побожни хришћани, за разлику од Запада гд‌је људи "губе вјеру". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: