Лин Јиан

Пекинг: Никада нећемо заборавити брутални злочин НАТО-а у Југославији

  • Извор: Агенције
  • 07.05.2024. 14:38

Портпарол Министарства спољних послова Кине Лин Јиан подсјетио је да је НАТО прије 25 година без одобрења Савјета безбједности УН напао суверену земљу, Југославију, и убио хиљаде цивила, укључујући три кинеска новинара.

"Кинески народ никада  неће заборавити брутални злочин који је починила Сјеверноатлантска алијанса и никада неће прихватити да се таква историјска трагедија понови", рекао је портпарол.

Делегација Удружења новинара Србије (УНС) положила је данас вијенац на мјесту погибије кинеских новинара у НАТО бомбардовању Амбасаде Кине у Београду.

Члан управе УНС-а Оливера Ковачевић подсјетила је да је овом злочину претходило убиство 16 радника ове медијске куће и да њихове породице и колеге знају какву то трауму вуче са собом.


Пронашао телефон у Лакташима, сада му пријети двогодишња робија

Пронашао телефон у Лакташима, сада му пријети двогодишња робија

"Ми само претпостављамо какве последице је то оставило на породице које су удаљене хиљадама километара од наше земље", рекла је Ковачевићева.

Она је нагласила да је то још једна опомена да рат носи страшан бесмисао, саопштено је из УНС-а

"Исто тако је било потпуно бесмислено да су кинеска Амбасада и погибија наших колега новинара колатерална штета", поручила је Ковачевићева, која је и новинар РТС-а.

Амбасада Кине погођена је 7. маја 1999. године са три навођена пројектила.

Јужни дио зграде погодиле су двије ракете, једна посљедњи спрат, а друга приземље. Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дјела здања на Новом Београду.


Отишла на разговор за посао, па остала без 27.000 KM

Отишла на разговор за посао, па остала без 27.000 KM

У бомбардовању Амбасаде Кине страдало је троје кинеских новинара, дописници листа "Гуангминг џибао" Џу Јинг и Су Сингху, као и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан.

На мјесту бомбардовања кинеске Амбасаде 2009. године постављена је спомен-плоча.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)