Prvo ukinite sankcije

Peking zvanično odbio zahtjev Vašingtona za susret šefova odbrane SAD i Kine

  • Извор: РТ Балкан
  • 30.05.2023. 11:57

Kina je odbila zahtjev SAD za sastanak ministara odbrane dvije zemalja ove nedjelje, pošto Vašington nije ukinuo sankcije kineskom najvišem generalu.

Vašington je u maju predložio da se ministar odbrane SAD Lojd Ostin sastane sa svojim kineskim kolegom Li Šangfuom u Singapuru tokom međunarodne azijske bezbjednosne konferencije "Šangri-la dijalog."

Peking je sada ponudu odbio i zvanično, saopštili su zvaničnici Pentagona, prenosi "Blumberg". Kina je prethodno zahtijevala da SAD ukinu sankcije koje su nametnule najvišem kineskom generalu 2018. zbog nadgledanja kupovine ruskog oružja, prije nego što bi se sastanak održao, ukazuje američka agencija.

Kina uz Srbe na KiM: Podržavamo napore Beograda da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Kina uz Srbe na KiM: Podržavamo napore Beograda da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Američko ministarstvo odbrane nazvalo je odluku Kine znakom "zabrinjavajuće nevoljnosti" da se uključi u vojne diskusije.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Pengju je u saopštenju pozvao SAD da stvore "povoljne" uslove za razgovore, ujedno dovevši u pitanje "iskrenost" zahtjeva za sastanak dvojice zvaničnika uz uvođenje sankcija.

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Kina smatra da Li neće biti na istoj nozi sa Ostinom, ako bi se dva šefa odbrane sastala dok je Li pod sankcijama, prethodno je izvjestio "Blumberg".

Kina i Rusija mogu zatražiti zatvaranje OHR-a: Ne priznaju autoritet Šmita

Kina i Rusija mogu zatražiti zatvaranje OHR-a: Ne priznaju autoritet Šmita

Američka agencija ocjenjuje da nedostatak dijaloga povećava opasnost od slučajnih okršaja u regionima poput Južnog kineskog mora, a koji bi mogli da eskaliraju van kontrole. S tim u vidu, dodaje američka agencija, predsjednik SAD Džozef Bajden je doveden u poziciju, u kojoj mora da bira između održavanja sankcija, što bi značilo žrtvovanje dijaloga sa Pekingom, i podizanja sankcija, čime bi rizikovao da ga birači vide kao previše mekog prema Kini uoči predsjedničkih izbora naredne godine.

Portparol Pentagona, general Pat Rajder saopštio je da Ministarstvo odbrane SAD "snažno vjeruje u važnost održavanja otvorenih linija komunikacije Vašingtona i Pekinga, kako bi se osiguralo da konkurencija ne pređe u sukob."

Bajdenova administracija je uoči predstojeće konferencije navodno razmatrala ukidanje sankcija Liju. Američki lider je tokom skupa G7 ovog mjeseca rekao da je takav potez "trenutno u pregovorima", što je Stejt department kasnije demantovao, podsjeća "Blumberg".

Obavještajne procjene: Kina bi vrlo brzo ostvarila vazdušnu nadmoć nad Tajvanom

Obavještajne procjene: Kina bi vrlo brzo ostvarila vazdušnu nadmoć nad Tajvanom

Vrhovni kineski general Li Šangfu namjerava da učestvuje u "Šangri-la dijalogu", koji će se održati u Singapuru između 31. maja i 4. juna, gdje će održati govor i sastati se sa zvaničnicima Singapura, javila je kineska agencija Sinhua, pozivajući se na kinesko Ministarstvo odbrane.

Kina nije dozvolila službenu posjetu Blinkena

Kina nije dozvolila službenu posjetu Blinkena

Odnosi SAD i Kine pogoršali su se usred odluke Vašingtona da oštro ograniči izvoz tehnologije za poluprovodnike, podršku Bajdenove administracije Tajvanu, a koja je uključivala i obostrane posjete visokih zvaničnika, kao i prelaska onoga što su američki zvaničnici opisali kao kineski špijuski balon, a što je Peking demantovao, na teritoriju SAD.

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.