Moskva

Pijan pokušao ukrasti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja

 • Izvor: Index.hr
 • 07.02.2023.01:10

Ruska policija je privela pijanog muškarca koji je pokušao ukrasti tijelo Vladimira Lenjina iz mauzoleja na Crvenom trgu, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Incident se dogodio u noći na 6. februara. Muškarac je uhapšen kada je pokušao provaliti u mauzolej u kojem se nalazi tijelo Vladimira Lenjina i ukrasti ga. Kasnije je otkriveno da je muškarac bio pijan", potvrdio je izvor iz policije. 

Policijaci su tokom noći primijetili sumnjivog prolaznika koji je hodao u blizini mauzoleja. Kad je počeo povlačiti vrata i pokušao ući unutra, policajci su ga priveli.  Navodno je na mjesto događaja pozvana hitna pomoć, a doktori su utvrdili da muškarac ima psihički poremećaj izazvan djelovanjem alkohola.

Tokom ispitivanja govorio je nerazgovijetno i stalno je pokušavao pobjeći, no u konačnici je ipak priznao da želi ukrasti Lenjinovo tijelo. Međutim, privedeni muškarac nije znao objasniti koji su mu bili motivi.

Bivši sovjetski državnik Vladimir Iljič Lenjin je preminuo 21. januara 1924. godine, a prije smrti nije izrazio želju na koji način želi biti pokopan. Stoga je njegovo tijelo balzamovano, a 1930. je dovršena gradnja mauzoleja u koji je tijelo smješteno.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.