Врло је отровна, а жртве је и не виде

Писали смо о ''риби змај'' у Грчкој: Дјечак из Србије стао на отровницу

  • 09.07.2024. 22:37

Туристи из Грчке ових дана су заборавили и на медузе и на ајкуле – фокус је на риби-змају, коју Грци зову „дракена“, на енглеском ћете је наћи под именом „weeverfish“, а позната је и као морски паук. Наводно су ове рибе преплавиле Олимпску регију, а има их и у другим крајевима, и то у плићаку.

"Једна информација за све посјетиоце Олимпске регије. Наиме, моје дијете је данас нагазило у мору рибу која се зове ‘Dragon fish‘. Има отровну бодљу и након убода је осјетио велику бол и плакао је пуно. Хвала људима из кафића који су знали о чему се ради, па су нам одмах помогли и све је прошло без посљедица. Одмах су ставили дјететову ногу у кофу вреле воде и тако спријечили ширење отрова. Рекли су нам да и код љекара исто то ураде. Можете погледати на нету да знате о чему се ради. Има их у плићаку у целој Олимпијској регији“, написала је једна мама у групи Грчка инфо.

Своју исповијест подијелила је и мајка из Вршца чији је син стао на ову отровну рибу. Текст прочитајте у наставку:

''Ма носи га љекару, мани мужа'' Тражи се херој Војислав који је помогао породици у Грчкој

''Ма носи га љекару, мани мужа'' Тражи се херој Војислав који је помогао породици у Грчкој

И док су многи чули за „рибе-змајеве“, чак ни жртве не знају како оне изгледају.

Шта да радите ако вас уједе риба-змај?

Када дође до сусрета са њеним бодљама, иако је бол јак, битно је да останете прибрани. У први мах, док је убод још свјеж, најбоље је потопити стопало у топлу воду, односно, у воду температуре чију врелину можете да издржите. Овај процес се врши усљед чињенице да што је вода топлија ефекат отрова слаби јер је отров је термолабилан. Битно је да након овог третмана примите прву помоћ од доктора у виду ин‌јекције или антибиотика.


Који су симптоми након што нагазите на драгон рибу?

Након што дође до убода, сем бола, долази до главобоље, осјећаја гушења, мучнине, тешког дисања, болова у предјелу срца, а долази и до појачаног знојења. Постоје и неке индиције да код срчаних болесника може доћи до инфаркта.

Отровна ''риба змај'' поново хара грчким приморјем

Отровна ''риба змај'' поново хара грчким приморјем

Савјет стручњака из сфере биологије мора али и медицинских радника је да након што вас драгон риба убоде, болно мјесто никако не покривате, завијате и не затварате.

Након што примите третман, болови се према свједочењу Срба који су нажалост имали сусрета са овом рибом, понекада настављају и у наредним данима.

"Прије пар година нагазио на њу у Олимпик бичу у Грчкој, много лоше искуство. Испустила је веома снажан отров који је довео до несвијести. Одмах по убоду отићи код љекара који даје ин‌јекцију у мјесто убода, односно у стопало", описао је један Србин свој сусрет прошле године у оквиру једне групе на Фејсбуку посвећене Грчкој.

У Јадрану све више отровних риба, неке могу изазвати смрт

У Јадрану све више отровних риба, неке могу изазвати смрт

Још горе искуство имала је Српкиња чији је син нагазио на драгон рибу у Јадрану.

"Треба се чувати, то је риба паук у Хрватској, драгана је зову у Црној Гори. Мој син са 15 година је на Јадрану имао лоше искуство. Убола га док ју је скидао са удице, није знао да је то та риба... Оток страшан, бол неподношљив, одмах смо морали у хитну у Макарску, али не поновило се ником. Никад тај страх нећу заборавити. Читала сам да су рибари од несносног бола знали сами себи прсте одсецати, били су далеко од обале, јер је бол неиздржив", написала је она.

Славишу је јуче усмртио стршљен, прије пар мјесеци преживио струјни удар

Славишу је јуче усмртио стршљен, прије пар мјесеци преживио струјни удар

(Мондо/Телеграф/Нова)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: