Peru

Pleme zarobilo grupu turista, među njima djeca i trudnice

  • Извор: Индекс
  • 04.11.2022. 14:50

Domorodačko pleme u peruanskoj Amazoni zarobilo je grupu stranih i peruanskih turista koji su putovali riječnim brodom u znak protesta protiv izostanka vladine pomoći, nakon što se na tom području izlila nafta, javljaju lokalni mediji.

"Ovom akcijom želimo privući pažnju vlade, tu su stranci i Peruanci, ima oko 70 ljudi", rekao je vođa plemena Cuninico Watson Trujillo za radio RPP, a prenosi AFP.

Među taocima ima državljana SAD-a, Španije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švajcarske. Lokalni mediji javljaju da ima žena i djece, trudnica i osoba s invaliditetom. Trujillo je rekao da će taoci noć provesti unutar broda dok čekaju rješenje situacije.

Ranije blokirali saobraćaj rijekom

Dodao je da je njegova grupa preduzela "radikalne mjere" kako bi izvršila pritisak na vladu od koje traži da pošalje delegaciju te da procijeni ekološku štetu nakon izlijevanja 2.500 tona sirove nafte u rijeku Cuninico 16. septembra. Izlijevanje je uzrokovano pucanjem naftovoda Norperuano.

Vlada i policija za sada nisu komentarisale incident koji se dogodio na pritoci rijeke Maranon. Domorodačke zajednice već su ranije u znak protesta blokirale tranzit svih plovila na rijeci. Vlada je 27. septembra proglasila devedesetodnevno vanredno stanje u pogođenoj regiji, u kojoj žive zajednice Cuninico i Urarinas. Ova dva plemena zajedno broje oko 2.500 stanovnika, prenosi Index.

Naftovod Norperuano dug 800 km, u vlasništvu državne kompanije Petroperu, izgrađen je prije četiri decenije za transport sirove nafte iz regije Amazone do luka Piura, na obali. Iz kompanije tvrde da je do izlijevanja došlo zato što je neko namjerno oštetio cijevi naftovoda.

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена