Pogledajte privatnu vojsku jednog od najmoćnijih narkobosova

  • 20.07.2020.13:35

Na video snimku koji cirkuliše društvenim mrežama može se videti kako desetine naoružanih muškaraca, koji za sebe tvrde da rade za čelnika narkokartela Kartel de Halisko Nueva Generasijon (CJNG), u oklopnim vozilima prolaze meksičkim selima, prkoseći tako Vladi Meksika.

Falko Ernst, viši analitičar u nevladinoj neprofitnoj organizaciji "Krajsis Grup", organizaciji koja radi na prevenciji i rješavanju smrtonosnih sukoba, objavio je na Tviteru video u kojem se može vidjeti moguće više od 100 muškaraca obučenih u maskirne uniforme s crnim maskama na licima, kacigama na glavama, pancirkama na grudima. Mnogi u rukama drže automatske jurišne puške i mašinke pa stoje ili sjede pored oklopnih kamiona. Jedan od njih u jednom trenutku u vazduh ispali rafal.

Ovaj snimak se na društvenim mrežama pojavio nekoliko dana nakon što je predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador obišao grad Guanahuato i saveznu državu Halisko i gotovo tri nedjelje nakon što su najmanje 24 muškarca s oružjem visokog kalibra iz zasjede napala sekretara za javnu bezbjednost Meksiko Sitija Omara Garsiju Harfuča. Tri su osobe poginule tokom napada koji je pripisan CJNG-u.

Naoružani muškarci u videu urlaju "El Menčo" i "Menčovi ljudi", čime se referiraju na vođu CJNG-a Nemesija Osegueru Servantesa, koji je poznat i po nadimku "El Menčo", jednog od najmoćnijih meksičkih narkobosova.

Ministar javne bezbjednosti Meksika Alfonso Durazo rekao je da vlasti analiziraju snimak kako bi utvrdile autentičnost i vrijeme nastanka.